Grupp B-streptokocker, som också kallas GBS, är bakterier som finns naturligt i tarmen. De kan ta sig in i slidan eller urinröret. Var tredje kvinna i fertil ålder är bärare av Grupp B-streptokocker i underlivet. Om du är gravid och får GBS kan du eller barnet få en infektion. Vid förlossning behandlar man med antibiotika. Prata med din barnmorska om du är orolig.
Grupp B-streptokocker är bakterier som finns naturligt i tarmen och därför också ofta på huden i underlivet. Närheten till stjärten, analöppningen, gör att GBS hos kvinnor kan ta sig in i slidan eller urinröret.
GBS kan, precis som andra streptokocker, orsaka infektioner i huden och svalget, men detta är ovanligt. I enstaka fall, framförallt hos personer med nedsatt infektionsförsvar, kan GBS orsaka blodförgiftning och andra allvarliga infektioner.
Hos kvinnor kan GBS också orsaka urinvägsinfektion.
Vid graviditet och förlossning kan smittan spridas till fostret eller till det nyfödda barnet. Alla som föder barn före graviditetsvecka 37 får därför antibiotika.
Symtom
Var tredje kvinna i fertil ålder är bärare av Grupp B-streptokocker i underlivet. Oftast utan att ha några symtom alls.
Under graviditet
Hos gravida ger infektionen i regel inga symtom. Däremot kan man ha urinvägsinfektion. GBS kan överföras till barnet under graviditeten, men oftast överförs smittan vid förlossningen. Alla som föder barn före graviditetsvecka 37 får därför antibiotika. Alla foster blir däremot inte infekterade.
Kvinnor som fullföljt graviditeten ska undersökas inom åtta timmar efter att fostervattnet gått. Om kvinnan har en GBS-infektion läggs hon in direkt för igångsättning av förlossningen.
I enstaka fall kan GBS orsaka missfall. Det händer att livmodern retas till värkar. Eftersom antibiotika sätts in vid minsta misstanke på infektion hos mamman är denna risk liten.
Vid förlossning
Hälften av alla mammor som har GBS överför bakterien till barnet vid förlossningen, ofta utan att barnet blir sjukt. Det vanligaste är att barnet smittas på vägen ut genom förlossningskanalen.
För tidigt födda barn är mer känsliga och löper större risk att bli sjuka. De barn som blir sjuka vid förlossningen har ofta fått ner bakterier i luftvägarna. Barnet kan då få lunginflammation, men ibland även blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Symtomen kommer oftast inom 48 timmar, men i enstaka fall kan infektionen visa sig senare.
Du blir behandlad med antibiotika vid förlossningen:
- om tidigare barn drabbats av GBS-infektion
- om du under graviditeten haft en urinvägsinfektion orsakad av GBS.
Vid följande tillfällen ska behandling övervägas:
- om förlossningen äger rum före vecka 37
- om du har långvarig vattenavgång (mer än 18 timmar) före förlossningen
- om du har feber under förlossningen.
Gravid igen
Om du haft en GBS-infektion under en tidigare graviditet och den orsakat komplikationer övervakas du noggrant under kommande graviditet, eventuellt på en specialistmödravårdsmottagning.
Under förlossningen får du antibiotikabehandling i förebyggande syfte. För att behandlingen ska vara effektiv måste den starta minst två timmar, men helst fyra timmar, innan förlossningen sker. Därför ser man helst att du får en planerad förlossning.
Förebyggande
Det går inte att vaccinera sig mot GBS. Men forskning för att få fram ett vaccin pågår runt om i världen. Man behandlar inte med antibiotika i förebyggande syfte eftersom man då riskerar att bakterierna blir motståndskraftiga, resistenta, vilket kan vara farligare för kvinnan och barnet.
Någon som vet mer om GBS, kanske har haft det eller så?
Blir lite orolig av allt jag läser!
♥