vecka 11

Graviditetsvecka 11

Kanske vill du nu berätta för de allra närmaste om graviditeten. Eller vill du vänta tills du passerat vecka tolv då risken för missfall sjunker?

 

Hur reagerar omgivningen på att jag är gravid?
Många kvinnor kan ha en social situation som gör att de oroar sig för hur omgivningen ska reagera på att de är gravida. Tyvärr är det inte ovanligt att man oroar sig för att berätta det på arbetet. Inte alla chefer är förstående och trots att lagstiftningen ska ge ett relativt skydd mot otrygghet för gravida kvinnor kan problem ändå uppstå: "Får jag mitt vikariat förlängt? Kan jag mista mitt arbete? Kan jag bli åsidosatt och komma efter i karriären? Kommer man att ta hänsyn till att arbetet är tungt och/eller stressigt?"

Så länge du kan arbeta som vanligt - och det kan de flesta - finns det ingen anledning att berätta. Förr eller senare blir graviditeten uppenbar och då är det bra att ha tagit reda på sina rättigheter!

OBS!
Om du arbetar i en miljö som du misstänker kan vara farlig för ditt ofödda barn - bör du omedelbart tala med din arbetsgivare om att eventuellt få nya arbetsuppgifter. Arbetsgivaren är idag skyldig att ha färdiga planer för anställda som är gravida.

Undvik rum där det är tillåtet att röka.

Om du/ni beslutat er för att få gjort ett moderkaksprov LÄNK görs det ofta nu. Ni får i god tid noggrann information av barnmorska och läkare men beslutet är för många svårt. Risker? Är jag beredd att avbryta graviditeten om barnet är skadat? Frågorna är många. Be din barnmorska om hjälp.


Embryonalperioden är nu slut och fosterperioden börjar och den varar ända fram till dess barnet är fött. Anlag till alla vävnader och organ finns på plats.

I slutet på v.11 mäter barnet c:a 4,7 cm från hjässa till stjärt.

Angivna värden för fostertillväxten grundar sig på svenska ultraljudsmätningar av över 650 gravida kvinnor vars graviditetslängd fastställdes i tidig graviditet.

Fostrets vikt bygger på mätning av fosterskallens diameter (BPD) och fosterbukens diameter (AD). Tillväxten enligt detta material är accepterad i hela landet och finns på den "snurra" som alla Sveriges barnmorskor använder.

Barnets huvud är stort i förhållande till kroppen under hela graviditeten. Nu är det nästan lika stort som kroppen och vid födelsen motsvarar huvudet ungefär en fjärdedel av kroppens storlek.

Tidigare trodde man att foster inte hade någon känsel, men nu vet man att foster kan känna beröring redan i graviditetsvecka 10. Om man gör ett fostervattenprov i vecka 12-13 och råkar beröra fostrets arm så rycker det bort den snabbt. Det är ett tecken på att inte enbart känseln är utvecklad utan även att reflexerna är det. Signalen på beröring går till ryggmärgen som direkt sänder signaler till armens muskler att dra armen bort från beröringen. Läs mer om fostrets utveckling!


Kanske har den blivande mammans illamående avtagit något.

Om ni beslutar er för att göra ett moderkaksprov är det viktigt att veta vad man ska använda informationen från ett prov till. Vad ska ni göra om provet visar att fostret har en skada eller en sjukdom? Ni kan ställas inför frågan om att göra abort. Diskutera med varandra och med barnmorskan på MVC.

Kontroller och undersökningar

På barnmorskemottagningen får ni information om ultraljud och andra metoder för fosterdiagnostik.

Vissa undersökningar erbjuds om du har en ärftlig sjukdom, hög ålder eller om det finns risk för att ditt barn påverkas av eventuell medicinering. Om du har någon kronisk sjukdom eller det finns någon anledning för fosterdiagnostik får du en läkartid för bedömning. Ett eventuellt NUPP-ultraljud görs mellan vecka 11-14, moderkaksprov efter 11 fullgångna veckor och ett fostervattenprov från 15 fullgångna veckor.

 

 

Tagen från growingpeople.se


Kommentarer
Postat av: Jeanette

Mycke relevant



mvh

JEaentte

www.babydjungeln.se

2010-04-20 @ 13:45:21
URL: http://www.babydjungeln.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0