tävling

Är med i två stycken tävlingar hos http://jennyhammarstrom.blogg.se/index.html :)




Update, GBS

Kollade upp vad barnmorskan sa att jag hade för bakterie som var orsaken till urinvägsinfektionen. Dom har ju sagt förut att jag ska få antibiotika under förlossningen. Men att det var så allvarligt som GBS faktiskt kan vara, hade jag ingen aning om. Tycker att jag borde ha blivit informerad om det. Om vad det innebär lite mer. För tidig födsel, för tidig vattenavgång.. hallå, då måste jag väl veta att jag måste in direkt och bli behandlad.. Ska ta upp det här med min barnmorska den 12e. Ska dit då, och jag är inte glad! Nästa graviditet blir det hos en privat mottagning.


Så här står det på vårdguiden.se:

Grupp B-streptokocker (GBS, B-streptokocker)

Grupp B-streptokocker, som också kallas GBS, är bakterier som finns naturligt i tarmen. De kan ta sig in i slidan eller urinröret. Var tredje kvinna i fertil ålder är bärare av Grupp B-streptokocker i underlivet. Om du är gravid och får GBS kan du eller barnet få en infektion. Vid förlossning behandlar man med antibiotika. Prata med din barnmorska om du är orolig.

Grupp B-streptokocker är bakterier som finns naturligt i tarmen och därför också ofta på huden i underlivet. Närheten till stjärten, analöppningen, gör att GBS hos kvinnor kan ta sig in i slidan eller urinröret.

GBS kan, precis som andra streptokocker, orsaka infektioner i huden och svalget, men detta är ovanligt. I enstaka fall, framförallt hos personer med nedsatt infektionsförsvar, kan GBS orsaka blodförgiftning och andra allvarliga infektioner.

Hos kvinnor kan GBS också orsaka urinvägsinfektion.

Vid graviditet och förlossning kan smittan spridas till fostret eller till det nyfödda barnet. Alla som föder barn före graviditetsvecka 37 får därför antibiotika.

Symtom

Var tredje kvinna i fertil ålder är bärare av Grupp B-streptokocker i underlivet. Oftast utan att ha några symtom alls.

Under graviditet

Hos gravida ger infektionen i regel inga symtom. Däremot kan man ha urinvägsinfektion. GBS kan överföras till barnet under graviditeten, men oftast överförs smittan vid förlossningen. Alla som föder barn före graviditetsvecka 37 får därför antibiotika. Alla foster blir däremot inte infekterade.

Kvinnor som fullföljt graviditeten ska undersökas inom åtta timmar efter att fostervattnet gått. Om kvinnan har en GBS-infektion läggs hon in direkt för igångsättning av förlossningen.

I enstaka fall kan GBS orsaka missfall. Det händer att livmodern retas till värkar. Eftersom antibiotika sätts in vid minsta misstanke på infektion hos mamman är denna risk liten.

Vid förlossning

Hälften av alla mammor som har GBS överför bakterien till barnet vid förlossningen, ofta utan att barnet blir sjukt. Det vanligaste är att barnet smittas på vägen ut genom förlossningskanalen.

För tidigt födda barn är mer känsliga och löper större risk att bli sjuka. De barn som blir sjuka vid förlossningen har ofta fått ner bakterier i luftvägarna. Barnet kan då få lunginflammation, men ibland även blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Symtomen kommer oftast inom 48 timmar, men i enstaka fall kan infektionen visa sig senare.

Du blir behandlad med antibiotika vid förlossningen:

  • om tidigare barn drabbats av GBS-infektion
  • om du under graviditeten haft en urinvägsinfektion orsakad av GBS.

 Vid följande tillfällen ska behandling övervägas:

  • om förlossningen äger rum före vecka 37
  • om du har långvarig vattenavgång (mer än 18 timmar) före förlossningen
  • om du har feber under förlossningen.

Gravid igen

Om du haft en GBS-infektion under en tidigare graviditet och den orsakat komplikationer övervakas du noggrant under kommande graviditet, eventuellt på en specialistmödravårdsmottagning.

Under förlossningen får du antibiotikabehandling i förebyggande syfte. För att behandlingen ska vara effektiv måste den starta minst två timmar, men helst fyra timmar, innan förlossningen sker. Därför ser man helst att du får en planerad förlossning.

Förebyggande

Det går inte att vaccinera sig mot GBS. Men forskning för att få fram ett vaccin pågår runt om i världen. Man behandlar inte med antibiotika i förebyggande syfte eftersom man då riskerar att bakterierna blir motståndskraftiga, resistenta, vilket kan vara farligare för kvinnan och barnet.



Någon som vet mer om GBS, kanske har haft det eller så?
Blir lite orolig av allt jag läser!



28 September, 2010

Ligger i sängen och försöker kurera mig. verkar aldrig bli frisk. Och fick precis ett samtal ifrån min barnmorska. Jag har fortfarande urinvägsinfektion. Så blir att käka en kur penecillin till! Kommer även få antibiotoka dropp under förlossningen för att Lea inte ska få några basilusker i sig!
Tur att vi stod på oss att jag skulle få lämna prov. Åh är fortfarande arg på den barnmorskan som nekade mig till att få lämna ett prov. Synd att jag har förträngt hennes namn.

Nu är det klart att det blir Ullared, den 8de. Har sagt fel datum till alla. :)

Katterna var hos veterinären och fick bollarna bortklippta igår. Dom var super duktiga, baggen var lite rädd för allt nytt bara. sen när jag hämtade dom var båda coola efter all medicin. Dom har busat och sprungit runt hela natten! Och har dom inte gjort det har dom skrikit efter mig och legat i mitt ansikte och gosat. Så verkligen en toppen natt.

Jag och Emil såg filmen the back up plan igår. Rolig och mysig faktiskt.

Missade föräldragruppen idag, är så ledsen. Hade helt förträngt det. Men är kan ju knappt prata så kanske lika bra. men surt!

Nu ska vi packa och fixa lite, sen måste jag ta mig till ett apotek!



Vecka 5 och vecka 33 :) skillnad!!
  
 


46 dagar kvar
  ♥

Vecka 34 (33+0)

Graviditetsvecka 34

Bröstvårtorna blir större och brösten tyngre. Kolostrum, eller råmjölk, kan läcka ur dina bröst fast ditt barn ännu inte är fött. Det är kanske dags att köpa en stödjande amningsbehå.

 

 

En del kvinnor kan känna sig stora, klumpiga, oviga och rent av oattraktiva. Du kan känna dig trött, otålig och gnällig. Kanske märker du att dina ringar börjar klämma åt om fingrarna, eller att händer och fötter är svullna. Det beror på att vätska samlas i kroppen.

Sex behöver inte alltid innebära samlag, graviditeten är ett utmärkt tillfälle att utforska andra former av njutning. Du kan ha stort behov av att bli hållen i en öm och trygg kroppskontakt. En del kvinnor njuter av sin sexualitet som aldrig förr, samlag kan aldrig skada barnet!


I vecka 34 är medelkroppslängden 46 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2350 gr. Huvudets omkrets är 32 cm.

 

 

Barnets hud blir mer rosafärgad. Om det är en pojke så har testiklarna vandrat ner i pungen. Tarmen är full av en grönsvart massa, en slags bajs som består av hudavlagringar, som barnet får i sig när det svalt fostervatten, galla och tarmsaft.


Många pappor tänker mer och mer på den kommande förlossningen. Fundera över hur ni vill åka till sjukhuset. Behövs en alternativ färdväg om ni behöver åka mitt i rusningstrafik. Om ni redan har barn måste ni ha en barnvakt. Finns BB-väskan packad för dig och din partner?

Kontroller och undersökningar

Många blivande föräldrar går på studiebesök till det sjukhus där de tänker föda. Be din barnmorska hjälpa dig!



Tagen från growingpeople.se


25 September, 2010

Sover så dåligt om nätterna nu. Vaknar varje gång jag vänder på mig. Och inatt sov jag extra dåligt eftersom Emil inte var hemma och att jag var super täppt och hade skit ont i halsen. Gick upp halv åtta och gick ut med hundarna, slängde i mig lite mat och la mig igen. Sover så skönt på dagarna, så lika bra att passa på. Gick upp vid halv ett igen och åt lite lunch. Det blev potatisgratängen som blev över från igår.
Har börjat må illa igen, spydde igårmorse. Hm, hoppas det inte håller i sig.

Tvättat och dammsugit lite idag, det behövdes verkligen! Har inte kunnat göra så mycket nu när jag har varit sjuk. Ikväll kommer Mirelle, Dennis, Felicia och Calle. Jag ska laga min berömda wook :) Trevligt och mysigt!

Imorgon jobbar emil natt IGEN. Ska försöka få lite sällskap ut hit då :) Har börjat tycka det är jobbigt att vara själv igen. Speciellt nu när det har börjat bli mörkt så fort om dagarna. Blir nog lite bättre sen i Ekholmen.

Imorgon går jag in i vecka 34, det är verkligen helt sjukt! Mormor trodde jag skulle få lite tidigare. Snart dags att börja gissa datum :)


Nu blir det en kopp te med massa honung i innan alla kommer :)




49 dagar kvar

24 September, 2010

Ligger här i sängen och ska snart läsa och äta lite chips :) Vi var och storhandlade idag, alltid lika skönt. Så nu ikväll har jag ätit potatisgratäng i min ensamhet. Emil jobbar natt igen..
Min röst och hals är inte vad den brukar vara nu. Låter som om jag är i målbrottet. Kan verkligen inte ta i. Låter jätte kul när jag ska ryta till åt lazy, det blir bara pip av allt. Men annars mår jag bättre!


Föresten har ni sett nya trailern av Harry potter?
Den kommer va så jäkla bra tror jag. får se om jag hinner se den på bio.
Den har premiär den 19e nov :)






50 dagar kvar

23 September, 2010

Var hos barnmorskan idag. Vi mätte magen och tog stick i fingret och allt sånt där. Sen tog jag med mig ett kissprov och sa här, testa det här. Jag litar inte riktigt på att urinvägsinfektionen har gått över. Jag har ju inte haft några särskilda symptom förut heller. Så nu hade dom inte ritkigt något val än att ta mitt kiss och skicka på prov. 
Japp, lite siffror. Mitt blodtryck låg på 110/70, järnvärde 115, blodsockret tror jag var 6,4. Lea hade 140 hjärtslag/min och magens sf mått var 30 cm. Har även gått upp 3 kg sen jag var där sist. Lea låg med huvudet neråt men hade inte fixerat sig än. Kanske därför jag låg och gnydde häromkvällen, att hon kör omkring med huvudet där nere. Inget skönt alls.






Idag är det en månad kvar tills jag blir 20 år. Och då är det dags för flytt också :)
Måste fixa kartonger, ingen som har några till övers?


51 dagar kvar

21 September, 2010

Ligger i sängen och ska snart stänga av datorn och försöka sova. Jag har blivit sjuk igen, och nu riktigt sjuk.
Sa till emil häromdagen att jag blir nog sjuk snart, har lite ont i kroppen. Och ja igårkväll slog det till. kunde verkligen inte sova under natten, jag hade såå ont i hela kroppen och halsen sved och värkte. Feber hade jag massor också. Somnade vid 7 på morgonen ungefär. Vaknade av hundarna vid 11. Och kunde inte somna om, så gick upp och åt frukost. fick i mig lite iaf.
Har mått piss hela dagen och bara legat. Emil jobbar tyvärr natt, så har legat för mig själv. Pappa var snäll och kom med mat och halstabletter förut. Det var väldigt välbehövligt.
Nu har jag iaf fått i mig en panodil som har dämpat febern och smärtan lite.
Och visst borde jag kunna sova, om inte annat av utmattning.

Lea har lekt rövare i nedre delen av magen idag. det har gjort nästan lite ont. Fixerar hon sig neråt tro? Något gör hon iaf, för skönt är det inte!

Natti natt!!




53 dagar kvar

20 September, 2010

Igår var det första gången jag fick gå och rösta :)  Jag och Emil tog en promenad bort och röstade. men ångrade det lite sen. Hade såna sammandragningar på vägen hem, fick stanna och vila flera gånger.

Vi satte oss iaf och tittade på valvakan och åt lite chips. Spännande, men åh vilken besvikelse.
Det är inte nog med att det blir bått styre i 4 år till, nu ska vi ha ett främlingsfientligt parti i riksdagen.
Dom fick till och med mer % än både Vänstern och KD. Helt sjukt!
Ja nu får vi väl se hur det går.


Nu sitter jag och Emil och tittar på Stursky and hutch, den är rätt rolig. Ska väl försöka sova snart, tror dock itne det kommer gå så bra. Sov till två idag, men då hade jag faktiskt varit uppe tidigt tidigt och ätit frukost och lite.
Sen har jag hunnit med att tvätta lite och även packa ner en hel del. Vi har faktiskt inte kommit så långt med packningen än. Och nu är det faktiskt inte långt kvar till flytten.

Ja, Lea har nog rätt kul där inne och sparkar och far omkring. Speciellt när jag lägger mig ner på sidan, då jäklar. eller när vi sätter på piano musik på mobilen och lägger den på magen. Nu är det inte långt kvar tills vi får träffa våran lilla tjej :) Längtar så mycket! Hoppas bara vi hinner få lite ordning i den nya lägenheten.


54 dagar kvar  ♥

Magbilder v.31-33

















Vecka 33 (32+0)

Graviditetsvecka 33

Kanske har ditt barn lagt sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen.

Du kan känna din livmoder ungefär 15 cm ovanför din navel.

Det är bara en och en halv månad kvar och du kan drabbas av städmani. Allt ska rensas, städas och sorteras. Allt ska fixas klart så att du slipper tänka på det sedan. En del kvinnor kan drabbas av separationsångest, hur blir livet utan magen. Det kan vara en tid av mycket känslor. Förväntan, längtan, oro och förvärkar.

 

Om det är första graviditeten börjar många fundera och undra över amning och spädbarnsskötsel. 

 

Det kan vara klokt att skaffa sig lite kunskaper i förväg - kunskap ger trygghet.

Har du i stället svårt att alls föreställa dig hur det ska fungera med ditt nyfödda barn? Tala med din barnmorska! Hon kan hjälpa och råda.

Många blivande mammor känna sig stora och klumpiga med svullna fötter och anklar. Om du trycker in ett finger över ankeln några sekunder så blir det en grop kvar när du tar bort fingret - det är ett typiskt tecken på att det är ödem. Vanligen är svullnaden betydligt mindre när du stiger ur sängen på morgonen.



Sitt högt med benen när du kan - när du läser, stickar eller tittar på TV.

 


I vecka 33 är medelkroppslängden 45 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2200 gr. Huvudets omkrets är 31 cm.

 

Huden har ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar mot fostervattnet.

Barnets alla sinnen fungerar nu sedan någon vecka tillbaka. Ibland kan du få uppleva att barnet hickar, du känner ett litet tickande i magen. Visste du att ditt barn som fått en speciell berättelse läst för sig i magen kan skilja den berättelsen från andra berättelser när de sedan är födda.


Massera bort värk och i viss mån trötthet hos den blivande mamman! Vid massagen frigörs endorfiner, vilket ökar välbefinnandet. Att massera lär även dig vilken del av din kvinnas kropp som är extra känslig och vilken typ av massage som har bäst verkan senare till exempel vid förlossningen

Kontroller och undersökningar

Det är dags för ännu ett barnmorskebesök. Hon eller han känner efter hur barnet ligger och kontrollera hur livmodern och barnet växer och lyssnar på barnets hjärta. Hon mäter ditt blodtryck, eventuellt får du ge ett urinprov.


Tagen från growingpeople.se


18 September, 2010

Hade svårt att somna igår, så jag låg och tittade på "halv åtta hos mig" på den lilla datorn. Somnade jätte sent, men det var bara att hoppa upp när klockan ringde klockan 8 imorse. Hade utsläppet i stallet och skulle fixa lite med ett skydd ställ. Blev dock bara planering av det idag. Åkte sen till ett annat stall och kollade på deras små tävlingar en stund. Längtar efter att få börja rida igen, nästan ett halvår sen sist. Men har inte vågat riskera något, och så har jag ju så ont i höfterna.
Har gått omkring som en gammal tant idag, min kropp pallar inte med stallet!!

Igår tog jag och sanna med oss Emil till den nystartade pappagruppen här i Linköping!
Super kul! Corren var där och filmade lite.
http://www.corren.se/24corren/#category=0&date=Friday

Förhoppningsvis bir det Ullared i oktober. Någon som var där nyligen? Finns det bra baby saker?


56 dagar kvar

16 September, 2010

Ligger i sängen, kommer nog ligga här hela dagen. Vädret är skit dåligt och jag kan knappt gå. Över ansträngde mig nog lite igår.
Först var det kalas hos lillasyster som fyllde 2 år. Gottigt med tårta och kaffe. Efter det stallet och fixa, vilket inte alls är bra för ryggen och fogarna. Men kändes inte av då. Hem och klippa hund och sen iväg och plocka svamp. Hittade inte så mycket, vi var tvungna att ge upp för att det blev så mörkt.
Så idag ligger jag klubbad i sängen. Någon får gärna komma hit och ge mig mat. Emil jobbar natt, så är själv hemma.

inatt vaknade jag faktiskt av att lea sparkade och for omkring som en toka. Det blir likadant när man lägger sig på sidan. Obehagligt och mysigt på samma gång!

Om en månad och en vecka fyller jag 20. Önskar mig ett leksvik skötbod från ikea och en amningskudde :)
Då får jag även gå till systemet.
Kan föresten tipsa om ett super gott alkoholfritt bubbel :)

Chapel Hill



Den hittar du här



58 dagar kvar

13 September, 2010

Här kommer receptet på brödet jag bakade häromdagen. Funderar på att göra en sats idag med. Måste ta slut på mjölken och jästen vi har hemma.

Frallor

Olja eller margarin ½ dl eller 50 g
Mjölk eller vatten 5 dl
Jäst 50 g
Salt 1 tsk
Socker 2 tsk
Vetemjöl ca: 13 dl

Pensling: ägg eller vatten och sen lite vallmofrö på.

Smula jäst i en bunke. Värm vatten eller mjölk till ca 37grader. Blanda upp med jästen.
Blanda i resten och knåda till en fin deg.
Jäs ca 30 min.
Forma till bullar eller painriche.
Jäs ca 30 min.

Painriche 275-300 grader i mitten av ugnen i ca 12-15 min.
Frallor 250 grader i mitten av ugnen i ca 8-10 min.

Jag bukar göra frallor, blir nästan godare så :) Och sen med smör och ost på. MUMS!



Har verkligen blivit super trött nu den senaste veckan. Ska jag vara så här slut nu dom sista två månaderna? Jätte trött, anfådd hela tiden och massa halsbränna på det. Har jag föresten sagt att det har börjat rinna mjölk också. Det var i och för sig ett tag sen. Mår inte heller så bra i magen, men kanske inte så konstigt med alla järntabletter och sen finns det väl inte så mycket plats för allt i magen.

Igår blev både jag och Emil super sugna på mc'donalds vid 8 på kvällen. Så vi tog bussen bort och åt lite :) Det var så värt det. Jätte gott!!
När vi kom hem la vi oss och tittade på Seven pounds. Har inte sett den innan, men den var verkligen sevärd. Det kom till och med en liten tår.

En lite jobbig sak är att igår satte jag ringen i halsbandet istället. Den har börjat sitta åt och vi har titanringar. Och dom går inte att fixa om man måste klippa dom. Känns naket på fingret nu, har ju haft den dygnet runt i snart ett år. Den 16 nov är det exakt ett år.
Laban blir föresten 2 år den 15 nov.
Och vi har beräknad förlossning den 13 :)


61 dagar kvar

Vecka 32 (31+1)

Graviditetsvecka 32

Livmodern har snart intagit det högsta läget som den kommer att ha, du kan känna livmoderns topp ca 12 cm ovanför naveln.

Din livmoder börjar träna sig inför förlossningen med så kallade förvärkar.

Det är inte dålig kondition som gör att du flåsar. Lungorna tar stor plats i kroppen de sträcker sig från nyckelbenen ner till diafragman. Om du bara använder en del av lungkapaciteten när du andas undanhåller du kroppen det syre den behöver.

... att testa din lungkapacitet!
Sätt dig ner och lägg händerna på magen. När du andas in ska du känna hur buken utvidgas och när du andas ut ska buken sjunka ihop.

 

 







Om du var vältränad före graviditeten har du säkert kunnat hålla i gång med träning tämligen bra men nu blir det nog dags att dra ner något på takten. I regel kan man träna med de metoder som inte är alltför påfrestande för lederna eller innebär ökad skaderisk -  inga tävlingsmoment! Känns det riktigt och bra och inte gör ont är det som regel bra - tänk på tt hålla ett lagom tempo. Att cykla eller simma är mycket bra motion för dig som är gravid.



De flesta MVC erbjuder bara ett rutinmässigt ultraljud i vecka 17-18. Många kommer ändå på ytterligare ultraljudundersökningar, till exempel om barnmorskan misstänker att magen växer för fort eller för sakta. Vid några kliniker gör man en rutinmässig ultraljudundersökning också i graviditetsvecka 32.



I vecka 32 är medelkroppslängden 44 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2000 gr. Huvudets omkrets är 30 cm.

 

 

Musklerna utvecklas och fett inlagras under huden. De flesta rynkorna i ansiktet är borta. Barnet börjar få rundare former. Det är allt svårare för din baby att göra stora rörelser. Fingertopparna har fått vassa naglar.


Försäkra ert barn så snabbt som möjligt. En del försäkringsbolag har till och med en Vänta barn-försäkring. En barnförsäkring tecknas först när barnet är fött medan en Vänta barn- eller gravidförsäkring gäller under graviditeten, förlossningen och barnets första halvår. Kontakta Konsumenternas försäkringsbyrå för råd, de har telefontid mellan 09:00 - 12:00 på telefon 08-22 58 00.

Kontroller och undersökningar

Vid några kliniker gör man även en rutinmässig ultraljudundersökning i graviditetsvecka 32.



Tagen från growingpeople.se


9 september, 2010

Ingen som har playstation spelet Klonoa: Door to phantomile?
Är verkligen i ett stort behov av det. Skit kul :)




Idag jobbar emil natt igen, sjukt tråkigt!
Gårdagens cravings: caramel glass och ostbågar. Hjärtat köpte med sig det hem :)
Lea rör inte lika mycket på sig längre. Eller nu rör hon på sig, inte så mycket sparkar. Det börjar bli lite trångt i magen tror jag. Halsbrännan sitter i fortfarande. Tog även den sista tabletten penicillin imorse!

Ska försöka motivera mig att baka lite bröd nu :) så mumsigt!


65 dagar kvar  ♥

8 september, 2010

Läste en artikel på aftonbladet, tror inte riktigt på det.
Jag älskar salt, och vi har ju en liten dotter i magen.
eller såg barnmorskan fel?
Tror ni på artikeln?


5 september, 2010

Måste dela med mig av en skräckupplevelse som nyss hände.
Låg i sängen med datorn som jag brukar, men hade även emil i telefonen. Låg och pratade och känner hur det kliar på armen. Fluga tänker jag och viftar till lite, men det försvinner inte. Tittar ner och sen en stoor grå äcklig spindel på min arm. Paniiik, skriker (sådär tjejigt högljutt), kastar telefonen och ställer mig upp. tar en tidning och i panik/ursinne mosar jag den hemska saken, flera gånger om. Tar upp telefonen med emil som har börjat få lite panik och undrar om en yxmördare har tagit sig in här.
Så nu har jag satt mig i soffan med datorn istället. Sen när emil är hemma ska vi städa, gnugga och skura heela sovrummet. Jag lägger mig inte i den sängen annars! Vill härifrån nu, längtar som en tok efter lägenheten nu! "Bara" två månader kvar!

Idag fyller en utav mina bröder år. Så det blir kalas hos mamma idag. Känns skönt att få komma hemifrån och ha gjort sig lite vardagsfin. Här hemma ligger man annars i gamla tights, osminkad och rufsigt hår.


Här kommer en dålig v.31 bild som nyss är tagen med kameran i datorn. En ny och bättre kommer att komma :)




69 dagar kvar  ♥

Vecka 31 (30+0)

Graviditetsvecka 31

Benen känns tunga och trötta, räkna med att behöva vila oftare.

Livmodern når till 3-4 fingrars bredd nedanför nedersta revbenet.

 

Om du väntar tvillingar kan förlossningen börja närma sig. Även om du kan gå tiden ut är det vanligast att tvillingar föds några veckor till en månad före beräknad förlossning. Du behöver inte vara orolig, tvillingar mognar tidigare än ensamma barn i livmodern; de är livsdugliga och brukar vara pigga om de inte föds allt för tidigt. I absolut flertalet fall kan man föda på vanligt sätt - och du ska inte genomgå två förlossningar. Den första tvillingen öppnar förlossningskanalen och nummer två kommer som regel ut utan större problem.

 

Även kvinnor med ett barn i magen kan nu behöva befrias från sitt arbete - det gäller kvinnor med stressiga och tunga arbeten och arbeten som innebär olämpliga arbetsställningar eller har en ökad skaderisk. I sådana situationer kan man få havandeskapspenning från och med nu, del- eller heltid. Ansök i god tid, handläggningstiden kan vara ganska lång. Det är försäkringskassan som gör bedömningen utifrån en praxis som utarbetats genom åren.

All erfarenhet talar för att det för de flesta gravida kvinnor är värdefullt med lite ro och vila i slutet av graviditeten. Planera därför i god tid för en paus innan barnet kommer.

Det finns möjligheter även för dig som inte kan få havandeskapspenning: Man kan ta ut föräldrapenning redan två månader före beräknad förlossning.


I vecka 31 är medelkroppslängden 42 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1800 gr. Huvudets omkrets är 29,5 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets.

 

 

Barnets kropp lagrar fett. 

Dina aktiviteter påverkar barnets beteende - ljud från yttervärlden, om du äter, om du ligger eller går - sådana saker påverkar barnets aktivitetsnivå.


Har ni funderat över var ni vill att barnet ska födas? De flesta blivande föräldrar föredrar den klinik som ligger närmast. En del par vill föda hemma i sin trygga miljö. Viktigt är då att man diskuterar detta i god tid med sin förlossningsavdelning. Det är långt ifrån alla som ställer upp vid en hemförlossning.

Kontroller och undersökningar

Väntar du tvillingar gör man ibland ett ultraljud.



Tagen från growingpeople.se


4 september, 2010

sjukt härligt med höst på riktigt nu. Hösten är nog min favorit årstid. Allt är så mysigt då. mörkt och lite kallt ute, så kan man sitta inne och mysa. Och på dagarna är det perfekt väder för att var ute och gå. Nu hade man ju velat ha liten bebis och gå ut och gå med barnvagn. Det blir inte lika kul i november i all snö och slusk. Men man får väl klä sig varmt. För ut och röra på dököttet ska jag :) Ska man verkligen bli större än såhär?

Fick hem mitt paket från laradoute igår. Jackan satt skit bra, dock inte över magen, så den kommer sitta perfekt! Blir skit snyggt tillsammans med mina nya fina skor.

Ikväll är jag själv igen, så får ligga hemma sjäv med halsbrännan och titta på big brother.



här får i en bild på sötnosen Lazy :)


70 dagar kvar ♥

1 September, 2010

September idag, Nu har vi bara en hyra kvar att betala här sen drar vi! Känns jätte bra! Men får ta och sätta igång att packa. Men är just nu jätte sjuk, så orkar faktiskt inte. Vi får ta det när emil är ledig så vi kan hjälpas åt. Alla som känner sig manade är välkomna hit för att packa!
Igår låg jag verkligen i sängen hela dagen! Är super förkyld och har ont i halsen. Och sen urinvägsinfektionen på det med! Ja så jag mår verkligen toppen! Känner mig inte lika hängig idag faktiskt, så har dammsugit lite och lagt i en tvätt. Det behövdes, ligger lite efter med allt här hemma.
Emil kom hem med en suduko tidning, godis och halstabletter igår efter jobbet :) Välbehövligt det med!

Det är sjukt fint väder här och jag vill ut och gå, ut i skogen och plocka svamp. Men har nog ite riktigt ork till det just nu, kanske ikväll om jag lägger mig och vilar nu!

Gjorde jätte god mat igår, kyckling, youghurt, purjo, champinjoner med massa kryddor i stekpannan. Och till det ris :) Är nog lite såld på sånna kycklinggrytor med ris till! Synd bara att jag inte kände smaken så jätte tydligt!


Ana, du får ta igen allt sen när du kommer hem! Nu är det ju inte så jätte kul :) Är bara stor och fet!! ♥



73 dagar kvar

RSS 2.0