Lea föddes igår, 25 nov 11.45. 4000 gram o...

dsc01358 (MMS)

Lea föddes igår, 25 nov 11.45. 4000 gram och 52 cm!


22 November, 2010

Suck ingen bebis än! Men idag kom det faktiskt ännu mer slem, och den här gången en blodblandad klump. Senare när jag kissade så var pappret rosa och det var lite blött i trosorna. Så jag ringde förlossningen för att kolla. För om det är vatten så ska jag upp direkt pga GBSen. Men hon trodde inte att det var vatten. Men om det fortsatte så skulle jag höra av mig.

Var hos Nadja idag och klippte mig. Klippte bort alla slitna toppar och tunnade ur det lite. Är super nöjd, det var så jäkla slitet innan. Så nu blir jag en fräsch mamma ;P

har ju varit så sugen på räkor ett tag nu. Så idag lyxade vi till det lite och köpte en smörgåstårta och delade på. Sååå gott, mums! Sen fick vi med oss lite gott hem med :) Och julmust!! Det är ju ett måste.

Har haft lite onda sammandragningar nu på kvällen, men inget allvarligt. Hoppas att det kommer igång ordentligt!

BF+9

Vecka 42 (41+0)

dsc01348 (MMS)

Vecka 42 (41+0)


21 November, 2010

Var uppe på förlossningen imorse. Fick lämna urinprov, hade 1+ i protein. Men det beror säkert på GBSen. Hade bra blodtryck 115/75 när jag vilat en stund. Fick ligga med ctg i 20 min ungefär. Och Lea försökte sparka bort den hela tiden. Hon var pigg och glad och barnmorskan sa att det var en livlig bebis.
Läkaren gjorde en undersökning och jag var öppen 1 cm, hon nådde huvudet. Så idag fick jag en hinnsvepning. Gjorde inte på långa vägar lika ont som sist hos min BM. Så på 3 dagar har jag mognat och mjuknat massor. Det känns bra :) Så det kanske blir en liten bebis nu snart?!

BF+7


Hittade det här föresten :) Får se vad det blir! Antagligen en liten skytt!

SKORPIONEN (24 okt – 22 nov)

Detta barns känslor är djupa och dolda. Deras emotionella minne är totalt – det som griper dem känslomässigt kommer att absorberas och behållas livet ut. De är hemlighetsfulla och djupa tänkare. Det som gäller är allt eller inget – inga halvmessyrer – och dessa barn kan ha mycket att erbjuda i klassrummet. Det kan ta lite tid innan de släpper andra inpå livet, men ser hängivenhet som ett långtidsprojekt och förväntar sig detsamma av andra.

Nyckelord: Rådig, manipulativ, intim, hemlighetsfull, lojal, känslosam, mysterisk, passionerad och analytisk.

Föräldratips: Servera aldrig halvsanningar eller vita lögner till din lilla skorpion – de känner alltid om du döljer något.

SKYTTEN (23 nov – 21 dec)

Dessa barn är som fyrverkerier – livliga och sprakande av energi. De finner genast pudelns kärna, men håller sig inte alltid vid ämnet tillräckligt länge för att skörda frukterna . De är gladlynta och optimistiska, men väntar sig kanske lite väl mycket av världen ibland. De är modiga, älskar att utforska på alla sätt som ges och är generösa mot sina vänner utan att ägna en tanke åt kostnaden. Det kan finnas en tendens att äta för mycket, men om detta balanseras med en förkärlek för sport behöver det inte vara ett problem.

Nyckelord: Optimistisk, förväntansfull, kamratlig, generös, givmild, rättivs, frisinnad, filosofisk, lekfull och energisk.

Föräldratips: Stadigt föräldraskap kan lära den lilla skytten fokus och uthållighet.

20 November, 2010

Jag var ju hos barnmorskan för två dagar sen. Hade ju bra blodtryck och allt. Men idag har jag haft ont i huvudet till och från. Tog en panodil och la mig i soffan förut. Men det hjälpte inte, så jag tänkte att jag skulle ringa förllossningen och kolla. Har ju gått upp så mycket i vätska på så kort tid. Vill inte riskera havandeskapsförgiftning. Hon tyckte absolut att jag skulle komma in så dom fick kolla upp så att jag och bebis mår bra. Så imorgon klockan 9 ska jag vara på förlossningen. Ska få lämna lite urinprov och så. Ska be dom kolla lite där nere med. Se om det kanske går att göra en hinnsvepning nu. Annars kanske det retar upp allt lite till. Vill ju att hon ska komma nu.
Det jobbigaste är nog svullnaden. Fötterna är riktigt jobbiga. Det sticker och gör ont hela tiden.

Går omkring här hemma med molvärk och sammandragningar. Igår kväll hade jag faktiskt riktigt onda förvärkar. Men när jag gick och la mig så gick det över. Suck! Men idag har det varit ganska lugnt, tills nu. Nu börjar det göra lite aj aj igen. Kan det inte bara komma igång på riktigt.

Åt en av mina cravings idag :) Potatisgratäng. Det är ju bara sååå gott, med massor ost. Något mer jag är så sugen på är en räksmörgås. Mums!

Nu ska jag titta lite på heartbreak hotel och skratta lite och hoppas på att det sätter igång :)


BF+7


18 November, 2010

Kom nyss hem från stan och barnmorskan. Lillan var fortfarande fixerad och hade 135 i hjärljud. Hade dock gått upp 3 kg sen förra veckan, så ni kan ju bara tänka er hur svullen jag är.
Fick en tid till förlossningen föör bedömning om igångsättning den 27e. Så får man komma in dagen efter för igångsättning.
Hon försökte göra en hinnsvepning men nådde inte. Det var precis så att hon inte nådde. Gjorde jäkligt ont när hon grävde och försökte komma fram. Kändes som om hon typ försökte dra ut något haha. Men kan ju hoppas att det gjorde lite iaf att hon var där och grävde.
Men nu försöker jag ställa in mig på nästa helg.. att det blir då, så slipper jag bli besviken. Men ska försöka röra på mig så mycket som möjligt, dock med vila emellan som BM sa, pga av all vätska i fötterna.

Emil jobbar ju natt idag, så köpte mig en kebabtallrik, chips och läsk. Tänka ligga här hela kvällen.


SF mått; 36 cm
hjärtljud; 135
130/75 blodtryck
3kg + sen sist, drygt en vecka.



BF+5

Gissa





Såhär kort är gissningslistan nu :)

Helene Björnberg - 18 November, väger 3340 och är 51 cm lång

Jeppe Zandén - 19 November, väger 3900 och är 51cm lång

Maria - 20 November, väger 3500 och är 48/49 cm lång

Gunilla - 20 November, väger 3425 och är 51 cm lång

Zarah - 20 november, väger 4290 och är 51 cm lång


17 November, 2010

Det är den 17e idag, så nu har jag gått över 4 dagar. (Snart 5).. Suck, det börjar bli tungt och jobbigt. Och ni såg ju mina fötter. Dom är så svullna, har så ont så ont. Stödstrumpor hjälper inte. Har Emils skor på mig när jag går ut. Undrar hur jag ska lösa det imorgon när jag ska till barnmorskan?
Ja klockan 15.00 är det tid hos barnmorskan. En ny den här gången, för min andra har gått i pension. Och av henne ska jag antagligen få en hinnsvepning, gör det ont? jag har hört att det ska göra grymt ont. Och Emil jobbar, så får åka dit själv.
Han jobbar natt imorgon, men har fixat det så att om jag behöver föda barn så kommer en annan och tar över istället för honom på jobbet. Har varit lite nervös över det där, vill ju inte föda barn själv utan honom.

Lea sparkar och buffar, men mest på kvällarna som sagt. Har svårt att sitta upp alls, då hon trycker något mot mina revben. Har även hört hur det typ knäpper till ifrån magen ibland. Någon som vet vad det kan vara? Aldrig hört talas om det. Magen är rätt låg, men inte ivägen låg. Men tycker verkligen att hon kan sluta växa nu, hon får inte bli för stor.. Så kom ut nu lilla hjärtat!

Äntligen klart med allt i lägenheten (eller ja, vi kanske ska få köksluckorna lite fixade). Och idag har jag plockat upp och fixat med massa småskit. Vardagsummet blir så bra. Vi måste bara få in en hylla som står i trappen just nu. Men jag orkar inte hjälpa Emil att lyfta, får se om vi kan lösa det imorgon innan han åker till jobbet. Då har jag lite att pyssla med under dagen :) Och nu vill jag att lönen ska komma också, så jag kan åka och köpa material till sänggaveln jag ska göra!

Nu blir det att hoppa ner i sängen och vila fötterna. Och verkligen försöka sova, det gick inget vidare inatt..


BF+4

Dags att komma snart?!

dsc01342 (MMS)

Dags att komma snart?!


Svullen?

dsc01339 (MMS)

Svullen?


BF+2

jaa, måndag idag. Jag som hade hoppats på att hon skulle kommit i helgen. Det här börjar bli rätt tröttsamt. Jag har molvärk nästan hela tiden med sammandragningar. Idag har det dock varit ganska lugnt på den fronten. Men magen är stenhård. Och hon rör sig inte lika mycket. Eller hon får sina pigga stunder på kvällarna och kan sätta fart ordentligt. Vilket gör att jag ibland undrar om hon har tänkt att komma ut genom magen..
Men annars är det ganska lugnt, det är nog rätt trångt där inne nu. 

Idag kom mattläggaren, vi ska få nytt golv i vardagsrummet. Väldigt kul, har längtat efter det. För nu kan vi ju äntligen få ordning på allt. Han kom idag mitt på dagen, spacklade ovanpå den gamla mattan och gick. Han kommer tillbaka imorgon för att lägga på den nya mattan. Hallå, suck. Vi klättar runt i våran lägenhet just nu. Och spacklet tog bara en timme att torka ung. Kunde han bara inte lagt på mattan?! Suck. Och jag hoppas verkligen att riksbyggen ringer mig imorgon. Jag har felanmält en massa saker. Bland annat skåpsluckorna som håller på att lossna. Det gjorde jag förra torsdagen, nu i torsdags påminnde jag dom. Så bäst för dom att dom ringer mig imorgon!

Idag blir våran lilla Laban 2 år ♥ Min älskade lillkille!!


Imorgon har jag och Emil varit tillsammans i 2 år och förlovade i 1 år ♥
Så imorgon blir det nog lite alkoholfritt bubbel och mys :)
Och plock i lägenheten, så att det äntligen kan bli klart.
Lea kanske väntar på att vi ska bli klara i lägenheten..




Gissningar :)

Bella - 15 November, väger 3400 och är 49 cm lång

Evelina - 15 november, väger 3490 och är 48 cm lång

Linda viberg - 15 November, väger 3400 och är 49 cm lång

Filippa - 16 November, väger 4100 och är 51 cm lång

Anna Zandén Fd Petri - 17 November, väger 2950 och är 49 cm lång

Helene Björnberg - 18 November, väger 3340 och är 51 cm lång

Jeppe Zandén - 19 November, väger 3900 och är 51cm lång

Maria - 20 November, väger 3500 och är 48/49 cm lång

Gunillia - 20 November, väger 3425 och är 51 cm lång




12 November, 2010

Idag hade varit ett ganska coolt datum för lillan att komma :) 101112.. Men det hinner vi inte med nu. Får väl se om hon behagar komma imorgon när det är beräknat. Jag tror faktiskt inte det. Men jag hoppas verkligen. Det börjar bli tungt och jobbigt just nu!

Uppdaterad gissnings lista :)

Ana - 14 november, väger 3579 och är 52 cm lång

Sanna -  14 November, väger 3340 och är 50cm lång

Pernilla - 14 november, väger 3100 och är 49 cm lång

Emil - 14 November, väger 3320 och är 51 cm lång

Therese - 14 November, väger 3750 och är är 50 cm lång

Bella - 15 November, väger 3400 och är 49 cm lång

Evelina - 15 november, väger 3490 och är 48 cm lång

Linda viberg - 15 November, väger 3400 och är 49 cm lång

Filippa - 16 November, väger 4100 och är 51 cm lång

Anna Zandén Fd Petri - 17 November, väger 2950 och är 49 cm lång

Helene Björnberg - 18 November, väger 3340 och är 51 cm lång

Jeppe Zandén - 19 November, väger 3900 och är 51cm lång

Maria - 20 November, väger 3500 och är 48/49 cm lång



Idag blev alla väggar i lägenheten klara. Så nu har vi fina tapeter överallt. Dock så kommer ju mattläggaren på måndag. Så vardagsrummet måste tömmas helt. Suck!
Måste även låna en slagborr och sätta upp saker på väggarna. Det är betong överallt.

Ikväll äter vi wook och slöar framför tvn tror jag!
Vi har ju köpt en ny tv :) En platt och stor!


1 dag kvar


magbild vecka 40






Bilderna från i söndags :)


1 dag kvar


11 November, 2010

Igår kväll så tror jag nog att min slempropp gick. Det behöver ju inte betyda att det händer jätte snart. Men nog är något på gång. Hade lite små värkar igår också, men dom avtog som vanligt. Ska gå och ta mig en kopp hallonbladste och hoppas på det bästa tror jag. Emil tror att hon kommer natten mellan lördag och söndag. Vad tror ni?






Malin - 13 November, väger 3200g och är 51cm lång
Ana - 14 november, väger 3579 och är 52 cm lång
Emil - 14 November, väger 3320 och är 51 cm lång
Pernilla - 14 november, väger 3100 och är 49 cm lång
Sanna - 14 November. väger 3340 och är 50 cm lång
Therese - 14 November, väger 3750 och är 50 cm lång
Bella - 15 November, väger 3400 och är 49 cm lång
Filippa - 16 November, väger 4100 och är 51 cm lång
Anna Zandén - 17 November, väger 2950 och är 49 cm lång
Helene Björnberg - 18 November, väger 3340 och är 51 cm lång
Jeppe Zandén - 19 November, väger 3900 och är 51cm lång
Maria - 20 November, väger 3500 och är 48/49 cm lång


2 dagar kvar


10 November, 2010

Igår var det dags för ett besök hos barnmorskan. Therese och Sara ville följa med, så det fick dom. Emil jobbade ju ändå. Japp mina mått var : 

BT 120/80
HB 130
Hjärtljud 136 slag/min
SF mått 35 cm
Vikt 2,5 kg +
Fortfarande fixerad


Har verkligen följt linjen nästan exakt :)


Låg och hade ett par onda förvärkar igår, men dom gick över rätt fort. Suck!
Det får gärna sätta igång nu!


Sitter här hemma medan en målare tapetserar i kök och sovrum :) Kommer bli så fint.
Imorgon början han med hall och vardagsrum. Det ska bli så skönt att få göra fint och kunna sätta upp saker. Få lite ordning i lägenheten. Lovar att jag ska ta kort och lägga ut så ni får se.

Nu ska jag ta mig en andra frukost och slappa lite till!



3 dagar kvar ♥


8 November, 2010

Sitter och tittar på Böda camping som går på kanal 5. Blir faktiskt sugen på att åka och campa och ha sommar.
Aja, ikväll blir det lite tv tittande och mys.
Idag åt vi korv stroganoff och ris. lite korv som blev över stekte jag med ris, ost, mjölk och ett ägg. Små frysportioner till hundarna. Istället för mjukmat då ibland.

Har haft förvärkar och sammandragningar hela dagen tycker jag. När jag inte legat och sovit. Somnade i soffan och sov nästan hela dagen :) Skönt, men får väl passa på som sagt. Vill bara aatt det ska komma igång på riktigt.

Inatt sover vi i vardagsrummet, målarna kommer halv 8 imorgon. Så vi har tömt sovrummet och köket.



Tänkte dela med mig av en super låt. Helt sjukt bra!!!!
Även programmet är ju bra :)



5 dagar kvar

Vecka 40 idag! Magen har sjunkit, nu får d...

dsc01300 (MMS)

Vecka 40 idag! Magen har sjunkit, nu får du snart komma!


Vecka 40 (39+0)

Graviditetsvecka 40

 
Barnmorskan har säkert sagt att naturen inte följer barnmorskans beräkning av förlossningsdatum. I verkligheten kan förlossningen starta någon gång mellan 14 dagar före och 14 dagar efter det beräknade datumet. Trots det är det många som i god tid börjat räkna dagarna fram till det beräknade förlossningsdatumet. För en del kan varje dag som går efter att man passerat detta datum bli en plåga - man ägnar sig enbart åt att vänta, vill inte göra någonting, tycker det blir långtråkigt och får än svårare att sova på nätterna - kan ha mardrömmar.

 

Förvärkarna tilltar nu för många, ibland kan de vara kraftiga. De kan bli regelbundna några timmar för att  därefter försvinna. Det kan gå flera dagar mellan dem. Livmoderhalsen mjukas upp och livmodermunnen öppnas ett par centimeter.

 

 

... att packa väskan
  • journal från MVC
  • olja till massage
  • tjocka strumpor, tofflor
  • "mjukis" byxor
  • tandborste och tandkräm
  • hårborste, hårsnoddar, hårklämmor
  • tvål och schampo
  • amningsbehå och amningskupor

 


I vecka 40 är medelkroppslängden i medeltal 51 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3600 gr. Huvudets omkrets är 35 cm.

 

 

 

Idag föder vi allt större barn. Om barnet föds nu kan det hända att det bara har lite fosterfett kvar i hudvecken. Fosterfett produceras under graviditetens tredje trimester och skyddar barnets hud från fostervatten. Vissa barn föds med mycket hår på huvudet, andra är nästan flintskalliga.

 





 

Så här tar du tiden på värkarna:

Titta på klockan och be den blivande mamman att tala om när värken börjar. Ta tiden från första "nu" genom hela värken och fortsätt genom hela den värkfria delen till nästa "nu" det vill säga när nästa värk börjar. Tiden räknas alltså från första värkens början till andra värkens början.

 

 

 

Under tiden på förlossningen kan du behöva en del saker tilll exempel:

  • Matsäck åt dig själv
  • Kanske en ren t-shirt, det är svettigt att vara med vid en förlossning
  • Pengar
  • Kameran
  • Tandborste och rakhyvel
  • Bok, om det drar ut på tiden

 

Kontroller och undersökningar

I slutet av graviditeten kommer barnmorskebesöken tätare. Man kontrollerar blodtryck och livmoderns storlek, försäkrar sig om att huvudet ligger neråt och lyssnar på barnets hjärtljud.


tagen från growingpeople.se


4 November, 2010

Idag har jag och Emil valt tapeter. Det kommer bli så fint. Sovrummet är jag lite orolig för då det kanske blir för mycket. Men sambon ville och vi har inte så mycket ren väggyta i sovrummet. Så det blir säkert jätte bra. Och sen ska jag göra en ny sänggavel åt oss i plywood och tyg. Och det tar ju upp rätt mycket av väggytan. Det blir en lila tapet med mönster i svart och silver i sovrummet. I köket blir det svart med silvrigt mönster. Den är verkligen skit snygg och vi har så ljust kök med väldigt lite väggyta. Så det blir toppen tror jag. I hallen blir det en gräddvit tapet med mönster. och i vardagsrummet blir det en brun tapet som är randig i olika bruna nyanser. Det kommer bli sååå bra. Det är bara lillans rum som vi får stå för själva. Men där ska jag måla om lite senare. Inget jag prioriterar just nu.

Efter tapetvalen begav vi oss till Emelie en liten snabbis och nu är vi hemma och är barnvakt åt en av mina syskon. En lugn kväll med lite mys.

har bestämt mig för att göra en gipsavgjutning av min mage. Måste se till att göra det snart, hon kan ju komma när som helst.

har inte haft så mycket känningar idag. Dock har min mage blivit värre. Har varit dålig i magen och haft lite knip nu ett par dagar. Inte kul, men verkar vara sånt man får räkna med. Annars är jag lika svullen och trött som vanligt. Usch, kom ut snart Lea!! Vi längtar efter dig!


En underbar låt!!




Ensiffrigt idag :D
9 dagar kvar




3 November, 2010

Har haft en jobbig natt, har verkligen sprungit upp och kissat stup i kvarten. Men men, det är väl bara att vänja sig vid att sova lite.

Mamma var förbi igår och lämnade min lillebror. Vi bjöd på lite rulltårta som Emil hade gjort. Och jag hade gjort ett sånt där färdig bröd, foccacia. Super gott :) Sen åkte jag till Emelie och lilla Ava en stund :) Skönt att det händer lite saker. Så tråkigt att bara sitta hemma och glo hela tiden.

Idag kommer Lisa och sanna förbi, ska kanske åka och kolla på tapeter. Ska bli skoj :)
Har funderat på lila i sovrummet och någon brun i köket. Men i hall och vardagsrum? Vill ha fina naturliga färger, men inte för tråkigt.


10 dagar kvar

2 November, 2010

Ja nu är vi inflyttade och har börjat få  lite ordning. Vi sov ju här i fredags på madrasser :) Åt pizza sittandes på golvet, mysigt! Men hade nog ansträngt mig lite väl mycket, för på morgonen var mina ben lila och stora som stockar.. Och i lördags kördes alla våra saker. Det gick rätt fort och jag var här hemma och plockade lite. Men vart ska vi ha allt?
i söndags åkte vi till huset och städade :) så nu har vi inget mer med dom att göra. Kändes jätte skönt att åka därifrån faktiskt.

igår hade jag ganska starka förvärkar, men dom gick över. Bara väntar och hoppas nu :)
Får springa upp och ner i trappen lite :) Magen är stenhård för det mesta och det känns som om jag ska srpicka snart.
har svullnat massa dom senaste dagarna. Och har så ont så ont i fingrar och händer på morgonen. det blir lite bätttre under dagen. men det värker fortfarande i lederna.

ja vi trivs jätte bra i våran nya lägenhet. Och nästa vecka får vi nya tapeter :) så vi får åka till flügger och välja tapeter nu snart. Så egentligen vore det bra om lea kommer när dom är klara. Färgtips? Lite tråkigt är det att inte få säta upp tavlor och gardiner och såna saker. det ser så halvfärdigt ut. Sen måste jag ringa och felanmäla lite småsaker. Hoppas på att vi får nya köksluckor och så :)

Djuren har anpassat sig bra :) laban är överlycklig och trycker upp stjärten mot alla träd han ser. Lazy har ju aldrig bott i stan så hon är lite rädd och ska titta på allt. katterna trivs, lite rastlösa på nätterna bara. vi stänger ju ut dom ur sovrummet. Så när vi öpnnar på morgonen springer båda in. Link kurrar och hoppar upp i mitt ansikte och vill pussas. Baggen gosar oftast med Lazy :) dom är så söta dom små djuren !!


11 dagar kvar

Magbild vecka 39





12 dagar kvar

Vecka 39 (38+1)

Graviditetsvecka 39

Förvärkarna tilltar nu för många och för en del kan de vara ganska kraftiga.

 


"Bara väntan"

 

Tung, trött och otålig..

Din vikt planar förmodligen ut nu, vissa kvinnor går till och med ner i vikt den sista veckan. Magen är ungefär lika stor som vid förra veckans kontroll men den kan ha sjunkit lite till. Livmodertappen blir mjuk, relaxin mjukar upp dina bäckenfogar så att du får en smidigare förlossning. Det slem som sitter i livmoderhalsen och som brukar kallas "slemproppen", kan glida ut en eller ett par veckor före förlossningen

Det går åt massor av kalorier att föda barn - 500 kalorier i timmen.

 

... att packa väskan
  • journal från MVC
  • olja till massage
  • tjocka strumpor, tofflor
  • "mjukis" byxor
  • tandborste och tandkräm
  • hårborste, hårsnoddar, hårklämmor
  • tvål och schampo
  • amningsbehå och amningskupor

 

 


I vecka 39 är medelkroppslängden 51 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3450 gr. Huvudets omkrets är 35 cm.

 

 

En del barn ökar fortfarande i vikt medan andra magrar.

Normal mängd fostervatten är i slutet av graviditeten ungefär 0,5-1,5 liter. Fostervattnet omsätts snabbt, med ungefär 0,5 liter i timmen, vilket betyder att hela fostervattenmängden i slutet på graviditeten byts ut varannan till var tredje timme.

Det är ont om plats i livmodern och då kan det hända att navelsträngen ligger ett eller flera varv kring halsen eller kroppen på barnet, och det kan ibland påverka barnets hjärtljud i slutet av förlossningen.  Cirka 20 procent föds med navelsträngen runt halsen och det är oftast inget problem. I de flesta fall behövs ingen annan åtgärd än att barnmorskan för navelsträngen över huvudet på barnet i samband med födseln.


Som blivande pappa eller partner gör du klokt i att vila så mycket som möjligt innan förlossningen.

De allra flesta förlossningar börjar med att den blivande mamman får värkar, inte så sällan sker detta nattetid. Forskning har visat att hormonet melatonin, som bland annat har till uppgift att reglera dygnsrytmen men också kanske är inbegripet i regleringen av förlossningsarbetet, höjs när det mörknar på kvällen.

 

 

Så här tar du tiden på värkarna:

Titta på klockan och be den blivande mamman att tala om när värken börjar. Ta tiden från första "nu" genom hela värken och fortsätt genom hela den värkfria delen till nästa "nu" det vill säga när nästa värk börjar. Tiden räknas alltså från första värkens början till andra värkens början.

 

 

Under tiden på förlossningen kan du behöva en del saker tilll exempel:

  • Matsäck åt dig själv
  • Kanske en ren t-shirt, det är svettigt att vara med vid en förlossning
  • Pengar
  • Kameran
  • Tandborste och rakhyvel
  • Bok, om det drar ut på tiden

 

Kontroller och undersökningar

I slutet av graviditeten kommer barnmorskebesöken tätare. Man kontrollerar blodtryck och livmoderns storlek, försäkrar sig om att huvudet ligger neråt och lyssnar på barnets hjärtljud.


Tagen från growingpeople.se


RSS 2.0