30 Juli, 2010

Japp, imorgon säger vi upp våran lägenhet. Så nu gäller det att hitta något till den 1 nov. Tror det blir rätt bra att slytta då, innan lillan har kommit och allt. Då hinner vi även packa upp och lite. Förhoppningsvis då :)
Har intresseanmält två stycken i ekholmen och sen en i ljungsbro. Hoppas på någon utav dom i ekholmen. Vore så perfekt. Det är även med föräldrar i det området vi kommer få gå med i föräldragruppen. Då det skulle ha varit det BVC vi tillhörde om vi skulle bott kvar här.
Det enda tråkiga är katterna. Men vi får gå ut och gå med dom ofta :)
Och sen vill vi ju bo lite längre ut. Men jag måste ha pluggat klart till Undersköterska (som är min plan) först.

Emil jobbar, så jag håller på att ladda ner Sex and the city 2. Har inte sett den än.

Ikväll blir det bio. Jag, emil, hans bror + tjej och svärfar ska gå och se Inception. Hoppas den är lika bra som den verkar!




Graviditetsuträkning

Uträkning utgår från dagens datum: Ons 28 jul 2010.

Din graviditet startade Sön 7 feb 2010.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Sön 21 feb 2010 (ägglossningen).

Du är på dag 172 av 280. (61,4%).

Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 3 fulla dagar (v24+3).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Lör 13 nov 2010
Du har 108 dagar kvar till beräknad förlossning

28 Juli, 2010

Var Hos Barnmorskan igår. Hade inte min ordinarie, hon var på semester. Tog blodprov, stick i fingret och lite. Fick även höra på lillans hjärta :) Hur mysigt som helst. Spelade in det, får se om jag tar tag i att lägga upp det. Mitt Sf mått är 24 cm. blodtrycket låg på 120/60 och blodsockret på 5,8. Har gått upp 4 kg sen inskrivning. Så allt såg super ut. Bad dock om att få lämna kissprov. Eftersom jag har haft en urinvägsinfektion som jag inte alls kände av. Men man var tvungen att ha symptom för att göra det. Tyckte jag lät jätte mysko. Hon sa dock att sen vid förlossningen så kommer jag få antibiotika. Ska se vad min ordinarie säger sen, ska dit i vecka 29. Tror det var den 24 Augusti.

Lillan sparkar massor och har börjat sparka uppåt också, inte alls lika skönt.

Jag letar just nu efter en lägenhet som en liten toka. Men med bara 500 poäng hos stångåstaden kommer man inte långt. Men just nu känns nästan allt annat bättre än här!

Vi har fått en större tv som vi nu har i vardagsrummet, så den andra tvn har jag ställt in i sovrummet. Farligt, nu kan man ju ligga där och glo på film om dagarna.

Ska försöka ta tag i att plocka lite nu innan Emil kommer hem, för sen ska jag till stallet och borra hål för 88 st armeringjärn. Vi har renoverat hela förra veckan och gör nu klart det sista. Kommer bli så fint.



Vecka 25 (24+3)

Graviditetsvecka 25

Allt eftersom magen växer och blir tyngre kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck emot bäckenet.

 

Från och med denna vecka följer din barnmorska livmoderns tillväxt genom att mäta avståndet från blygdbenet till livmoderns högsta punkt, symfys-fundus-måttet (förkortas i din journal SF-mått). Måtten kryssas in på en kurva i din journal, man får ett så kallat gravidogram.

I denna vecka är SF omkring 23 cm. Det skiljer en hel del kvinnor emellan och en mätning säger väldigt lite. Det är ökningen av upprepade mätningar som ger en god uppfattning av barnets tillväxt

 

Graviditetskalender Teckning: Bodil Knutsson

Graviditetskalendern visar hur fostret växer under graviditeten samt vilka besök och kontroller du går på. Siffrorna i ringarna visar graviditetsveckorna.  "BM-besök" står för besök på barnmorskemottagningen.


I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Hjärnan växer och utvecklas i jämn takt. Den är under hela graviditeten känslig för och kan skadas av gifter, till exempel alkohol och andra droger.

Till för tidig förlossning, prematur, räknas alla som föder före 37 fullgångna veckor. En normal graviditet är 40 fullgångna veckor.

Överlevnaden hos mycket för tidigt födda barn, det vill säga under 28 fullgångna veckor har förbättrats radikalt under de senaste åren. Idag räknar man med att gränsen för att barnet ska kunna överleva utanför livmodern ligger mellan 22-23 fullgångna veckor. Därefter ökar chansen för barnet att överleva för varje dag och dramatiskt från vecka till vecka. 


Om ni inte gjort det tidigare, anmäl er till en föräldragrupp, de brukar börja någon gång mellan vecka 20-30. Ni anmäler er på mödravårdcentralen. Att träffas i grupp ger ett bra stöd. Den ger dig som blivande pappa hjälp att förstå din roll vid förlossningen. På många platser finns det även pappagrupper.

Kontroller och undersökningar

Det är dags för nästa besök hos barnmorskan. Hon kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Med ett måttband mäter hon symfys-fundus-måttet. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck, din urin och ditt blodvärde.

 

Tagen från growingpeople.se


19 Juli, 2010

Idag blir det lite fika hos svärmor :) Emils bror och hans tjej kommer också. Vi ska även få lite utemöbler utav dom!

Förstår ni att nu är det inte långt kvar tills jag är nere på två siffrigt, hur sjukt är inte det. Längtar något så otroligt. Och har faktiskt kommit fram till att jag är inte så nervös inför förlossningen. Det jag känner att jag är mest nervös över är att få EDA. Är så sjukt spruträdd, men förhoppningsvis tänker man kanske inte så mycket på det just då.

Nu måste jag sätta fart, blir hämtad om en timme!



Mitt hjärta v 12 !


Vecka 24 (23+0)

Graviditetsvecka 24

Om du inte redan har börjat träna musklerna i bäckenbotten så är det dags att göra detta nu.

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Det är inte ovanligt med halsbränna och ryggont.

På grund av att blodmängden i kroppen ökar och att kroppstemperaturen stiger något får många kvinnor en rosig hy under graviditeten. Huden sväller och tar upp mer fukt, den kan också bli fet och finnig. Den ökande blodmängden innebär också att du svettas mer.

 

Om detta är din andra graviditet är du kanske orolig för att du inte ska kunna älska det nya barnet lika mycket som det första. Ska kärleken räcka för två eller fler? Så snart det nya barnet är fött kommer du att upptäcka att du kan älska det nya barnet lika mycket som de äldre. Förbered det äldre barnet på att det kommer ett syskon genom att låta det känna, lyssna och vara med i magens växande. Låt det äldre barnet få hjälpa till med planeringen inför den babyn, få vara med och bestämma då nya saker ska inköpas. Kanske kan det vara roligt att träna blöjbyte och amning på en babydocka.


I vecka 24 är medelkroppslängden 32 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 700 gr. Huvudets omkrets är 22,5 cm.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Foster som utsätts för ljudstress reagerar genom att hjärtat slår fortare - men de vänjer sig. Om ett foster utsätts för upprepad ljudstress reagerar det allt mindre på ljudet. Det kallas tillvänjning, habituering, vilket är en form av inlärning.


Att hitta ett namn åt barnet är både roligt och spännande. Varför inte köpa eller låna en namnbok. Det finns några saker att tänka på, hur låter smeknamnet, är det svårt att stava eller uttala det? Kan man associera namnet till något dumt?

Kontroller och undersökningar

På många ställen startar nu föräldrautbildning. Vid träffarna pratar ni om graviditeten och förlossningen. På MVC får du information om var, när och hur.

 

Tagen från growingpeple.se


16 Juli, 2010

Sitter hemma själv. Sambon jobbar natt igen, usch! Men jag har varit duktig och städat i djur hörnan. Där alla mina djur har alla sina gosedjur, alla leksaker, alla ben och alla sängar. Det var rätt äckligt faktiskt, men nu har allt åkt i tvätten och jag dammsög som en tok. Har även varit duktig och flyttat på en sån där hängare man hänger typ Slevar och andra roliga köksgrejer på. Den sitter i köket där den ska nu och inte på katternas matställe.

Laban (min lilla chihuahua hane) har förälskat sig i Dixie (en nakentik jag är hundvakt åt), som löper. Han har dock inte riktigt fattat hur han ska göra än. Finns inte så mycket att göra, ska ha dom en vecka till. Men sökte på sånna blandningar. Och hittade den här  http://www.blocket.se/stockholm/Nakenkille_28242842.htm?ca=14&w=3. Jag kunde inte sluta skratta. Han är ju så ful. Haha, men det är så synd om honom! Kul att få sånna valpar, jag skulle lätt behålla en!

Lea (ja jag har gått med på att stava så) sparkade och snurrade runt som en liten tok häromdagen. Jätte mysigt :) Dock har jag inte känt så mycket sen dess. Nu är det som innan, sparkar lite då och då. Men magen rör på sig iaf. Fick det lite på film, så får ta tag i att lägga ut film och bilder.

Imorn blir det barnvakt för hela slanten.
Ha en bra dag!




Vecka 23 (22+0)

Graviditetsvecka 23

Håret kan kännas tjockare eftersom du slutat tappa hår.

Livmodern når nu några tvärfingrar över naveln.

 

Livmoderns storlek Teckning: GP/Lars Grennert

Under graviditetens tre första månader ryms hela livmodern i lilla bäckenet och når blygdbenet i slutet av tredje månaden. Den når 4-5 cm över blygdbenet i slutet av fjärde månaden (16 veckor). Om du är smal kan du själv känna livmodern ungefär i graviditetsvecka 16.

Mitt i graviditeten, vid 20 graviditetsveckor, når livmodern ungefär till naveln. Vid 36 graviditetsveckor står den som högst och når revbensbågen. Sista månaden sjunker den nedåt till 3-5 cm nedanför revbensbågen på grund av att huvudet tränger ner i bäckenet och på att fostret ligger mer böjt i ryggen.

Ju större magen blir desto mer påverkar den matsmältningen. Får du halsbränna kan den lindras genom att du äter många små mål. Försök också gå en liten  promenad efter måltiden, det hjälper matsmältningen.

Sedan vecka 13-14 har du förmodligen kunnat pressa ut lite mjölk från bröstvårtorna, råmjölk (kolostrum). Nu kan det av och till läcka en droppe av sig själv i behån.


I vecka 23 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 600 g.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Det finns många delar av nervsystemet som utvecklas i samspel med omgivningen. Ditt barn kan särskilja olika ljud, både inifrån som utifrån din kropp. Man har mätt ljudnivån i livmodern hos gravida kvinnor. Det har visat sig att fostrets omgivning, framför allt mammans pulsåder (aorta), producerar en ljudnivå på cirka 65 decibel. Detta är en hög nivå, men det verkar inte bekomma barnet. Vi vuxna skulle närmast betrakta en sådan ljudnivå som starkt buller.

Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulinet behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler.


Även blivande pappor bör prata så mycket som möjligt med sitt ofödda barn. Det finns forskning som visar att ofödda barn lättare uppfattar djupare röster än ljusa.

Du stimulerar utvecklingen av barnets nervsystem genom att prata och kommunicera med små buffar och klappar på magen.

Kontroller och undersökningar

På många ställen startar nu föräldrautbildning. Vid träffarna pratar ni om graviditeten och förlossningen. På MVC får du information om var, när och hur.

 

Tagen från growingpeople.se


7 Juli, 2010

Härligt väder idag, ska åka och leta loppisfynd! Alltid lika roligt!

Fick lite smått panik förut när jag duschade. Vi måste ha fönstret i badrummet lite öppet, det blir så fuktigt och instängt annars. Så stog jag i duschen och såg en geting som kröp omkring på kabinen. Skrek efter min sambo, som försökte hitta flugsmällaren, men jag skrek lite till så kom han ändå (utan flugsmällaren). Då hade getingen krypin bakom duschen, så jag hoppar ut dyngsur. Men den kryper under duschen istället. Så emil säger åt mig att duscha klart, men om jag ska göra det så måste han stanna och titta haha. Sätter på vattnet och emil skriker till att där är den. Får totalt panik och bara skriker och säger låt mig få komma uuuut! springer i panik ut i hallen och gråter en skvätt. Emil hittar getingen och dödar den, sen får han sitta på toaletten och titta på medans jag duschar.
Har sån jäkla fobi för kryp, och speciellt för nattfjärilar! uuhh, äckliga kryp!!!

Buffar massor i min mage nu :D så himla mysigt att känna av det så mycket.
Fick en liten chock när jag klädde på mig förut med. Herregud vad magen har växt haha. Ser super gravid ut!






4 Juli, 2010

Helt sjukt vilken jäkla värmebölja det har varit. Inte kul alls att det ska vara såå varmt. Jag står knappt ut!
Har haft ett par lugna dagar och bara tagit det lugnt.



Vad tycker ni är finast att stava vårat tjejnamn?!

Leah eller Lea ?



Vecka 22 (21+0)

Graviditetsvecka 22

De flesta förstföderskor känner nu fosterrörelser och graviditeten blir mer verklig.

Du har fått kontakt med ditt barn. Fortfarande kan sparkarna komma med flera dagars mellanrum - så oroa dig inte!

 

De flesta gravida kvinnor har också "vuxit in i graviditeten" - släppt oron och anpassat sin vardag efter graviditeten. Du kan fortfarande böja dig och sitta obehindrat. Tänk på din kroppshållning, så att du inte får besvär med ryggen längre fram. Be din man hjälpa till med att hitta en bra hållning åt dig!

Eventuellt kan det komma ut mjölk ur brösten.

Montgomerys körtlar som sitter på vårtgårdarna, växer och producerar ett ämne som ska skydda bröstvårtorna.


I vecka 22 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 510g.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Skelettet syns på röntgen.

Navelsträngen fäster fortfarande långt ner på buken.

Fett inlagras under huden.  Hudens talgkörtlar fortsätter att producera fett som tillsammans med avstötta celler och hår blir vernix caseosa (fosterfett) som täcker huden (illustreras inte i bilderna). Fosterfett är viktigt för hudens fortsatta utveckling, annars skulle fostervattnet påverka huden.


Det syns nu ordentligt att ni väntar barn. Ibland kommer det kommentarer som "Oj vilken stor mage"

Hjälp till att hitta en bra kroppshållning åt den blivande mamman!

  • Låt henne ställa sig med fötterna axelbrett isär och armarna utmed sidan. Vikten ska vara jämnt fördelad mellan fötterna.
  • Låt henne sträcka på ryggen,
  • dra ihop skulderbladen,
  • spänna magmusklerna,
  • och skjuta fram bäckenet en aning.

Kontroller och undersökningar

På många ställen startar nu föräldrautbildning. Vid träffarna pratar ni om graviditeten och förlossningen. På MVC får du information om var, när och hur.

 

 

Tagen från growingpeople.se

 

 


1 Juli, 2010

Låg imorse och kände hur lillan sparkade omkring så satte handen på magen och fick mig en liten spark. Hur coolt som helst! Så nu har vi båda känt varsinn spark utifrån så att säga. Kul att det börjar kännas tydligare och tydligare nu. Kunde även se hur magen spratt till lite! Så mysigt.
Något annt däremot så har magen värsta pulsen, man ser alltså pulsen på magen.
någon som vet varför?

Hade en bra dag igår, firade lillebror 18 år. Njöt av att vädret inte var super varmt.
Ni förstår inte hur varmt vi har inomhus.


Sen undrar jag om någon vet hur jag lägger in typ en youtubelåt direkt här på bloggen?




Lovade en bild på Bolan och magen :)
Bilden är från igår när vi firade lillebror.

Magbilder v19-21



















RSS 2.0