Magbilder v.27-30


















30 Augusti, 2010

Tidigt tidigt imorse ringde min barnmorska och bad om ursäkt för att det hade blivit som det blivit. Jag har en urinvägsinfektion. Och tydligen så visste labbet det redan när jag pratade med kvinnohälsan i fredags. Men dom visste inte vilken sort. Kunde dom inte ha snabbat på och skickat svaret till förlossningen. Då hade jag fått medicin redan då. Aja, får försöka ta mig till något apotek nu i eftermiddag!

Juste i torsdags började det även läcka lite mjölk. Helt sjukt, blev lite paff!

igår kväll blev det tacos och film med felicia och calle. Mycket trevligt, och väldigt skönt att ta det lugnt för en gångs skull :)

Skulle behöva sätta igång och packa och rensa. Två månader går snabbt, speciellt när man inte orkar göra så mycket på en gång. Hjälp tas tacksamt emot :)


75 dagar kvar  ♥

29 Augugsti, 2010

Igår gifte sig pappa och anna! Grattis, ett jätte fint bröllop! Och en lyckad fest. Lite tråkigt att sitta med sina svullna fötter i mina fina skor. bytte till gladiatorsandaler senare. Var kvar till halv 3 och plockade iordning. Så idag är jag trött! Det har varit tre jobbiga dagar!

I torsdags låg jag mest i sängen hela dagen, hade lite ont i sidan. Lea trycker på något organ tror jag.. Sen var Emil och jag ute och gick med hundarna i skogen, fick jätte ont i magen. Det hade börjat komma lite innan. Låg och hade super ont här hemma. Så ringde förlossningen och dom tyckte jag skulle komma upp så dom fick kolla. Så vid 23 var vi uppe. Fick lägga mig och mäta av hjärtat och värkar. Det såg bra ut. Alla blodprover såg med bra ut. Dock såg inte kisset särskilt bra ut. Och jag bad ju BM för en månad sen att få lämna urinprov, men fick inte. Så nu senast vi var där sa Emil att jag ville lämna. Då fick jag! Så skulle bara vänta på provet. Ringde kvinnohälsan på fredagen, men dom hade inte fått något svar. Så dom ringde labbet, japp det växte och var antagligen en urinvägsinfekton men dom hade inte fått något slutgiltligt svar. Och dom hann inte skicka svaret till varken förlossningen eller kvinnohälsan då. Så nu får jag sitta och vänta till på måndag. Har hävt i mig tranbärsdricka och försökt kurera mig!

Idag kommer emils bror med tjej och äter tacos :) mys!


Jonas, jag, anna, pappa, linus, jocke, sara och maja :)


76 dagar kvar  ♥

Vecka 30 (29+0)

Graviditetsvecka 30

Tre fjärdedelar av din graviditet har passerat och din mage är ordentligt rund. Tyngdpunkten i kroppen förskjuts och påfrestningarna på ryggen ökar.

 

Gravid kvinna tittar på babykläder
Barnet tar stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Barnet sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på ditt barn, tankar om en vardag med barnet, och lusten att förbereda sig ökar.

 

Många kvinnor kan få dåligt samvete för detta, speciellt om man har ett ansvarsfyllt arbete och inte riktigt kan koncentrera sig.

Har du svullna ben eller åderbråck - vila med fötterna upp så ofta du kan. Prova stödstrumpor de finns att köpa på apotek och där mammakläder säljs.


I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/Lars Grennert

 

Redan från graviditetsvecka tretton kan man med hjälp av ultraljud se att fostret tränar sina andningsmuskler genom att utföra andningsrörelser. Andningsrörelser pågår sedan i perioder under hela graviditeten. Dessa andningsrörelser stärker lungorna och får dem att mogna. Röker du en cigarett minskar eller upphör andningsrörelserna helt under en period.


När tänker du ta ut din föräldraledighet? För många män kan det kännas svårt att stanna hemma med barnet mer än några veckor. Du kommer dock inte att ångra dig om du använder alla dina dagar. Ju mer tid du ger ditt barn desto mer får du tillbaka.

Kontroller och undersökningar

Föräldragrupperna brukar starta omkring graviditetsvecka 30. En del barnmorskor ordnar även träffar tidigare.

Väntar du tvillingar gör man ibland en ultaljudsundersökning till i vecka 30.




Tagen från growingpeople.se


25 Augusti, 2010

Idag har vi storhandlat :) Första stoppet blev Maxi, skönt att vi åkte så tidigt imorse (halv 9) det var knappt något folk. Sen begav vi oss till skopunkten, jag fick köpa mina fina kängor :D och så fick Emil ett par nya skor med. Sen blev det djuraffären, fick en kattlåda med tak och lucka för 119 kr! Världens klipp! Och efter det åkte vi till netonnet och köpte en ny liten mini pc till mig !! Så det här är första inlägget från den lilla datorn. Den är svart och jätte fin!
Eftersom Emil jobbar natt idag så kan jag leka lite med den lilla datorn. Och äta massor gott till :)
Men det här kommer bli liite farligt, kommer jag ens gå upp ur sängen nu? Hm..

Aja här kommer en bild på mina nya fina skor, som är tagen med kameran i den nya lilla datorn ;)



Nu ska jag få i mig något gott att äta, och sen vila!! Känns som om det är de enda jag gör nu för tiden, vilar och äter!


80 dagar kvar

24 Augusti, 2010

Idag klockan 10 var det dags för Barnmorskebesök. Och Emil var för en gångs skull äntligen ledig, så vi gick dit tillsammans. Vi fick massor papper och lite info om vattengympa. Är lite kluven, ska jag gå på det? Det verkar rätt mysigt, eller? Sen att det kostar 750:- för 6 ggr är väl inte heller så kul. Hm, har som sagt inte bestämt mig.
Japp lite siffror då..
Sf måttet var 27 cm, blodtryck 130/80, blodsocker 5.8, järnvärde 120, bebishjärtslag 140 slag i minuten.
Så allt såg super ut. Hade även gått upp 2 kg sen jag var där sist.




Idag har vi tränat lite inför pappas bröllop på lördag :)
Nu under kvällen blir det att ta det lugnt!


81 dagar kvar

Vecka 29 (28+0)

Graviditetsvecka 29

 

Nu kan du känna toppen på din livmoder cirka tio centimeter ovanför naveln och ditt barn fyller upp all plats i magen.

 

Gravid kvinna vilar

Många gravida samlar mycket vatten i kroppen, särskilt händer, fötter och underben kan svullna.

 

 

Vad du kan göra själv:
  • ligga högt med benen
  • eller vila lite mer än vanligt och
  • tänka på undvika kläder som sitter åt
  • eller använda stödstrumpor.

Några kvinnor kan börja få smärtor från bäckenfogarna, foglossning. I vissa fall kan det börja ett par veckor tidigare, speciellt hos omföderskor. Man kan inte bota foglossning under graviditeten men det finns mycket man själv kan göra för att skjuta upp och mildra besvären. Har du tungt arbete med många tunga lyft dagligen kan du få havandeskapspenning.

Under senare delen av en graviditet blir den blivande mamman mer insulinresistent, det vill säga får ett ökat insulinbehov. Har du anlag för typ 2-diabetes kan du då få graviditetsdiabetes, en lindrig form av typ 2-diabetes. Denna form av diabetes försvinner oftast direkt efter förlossningen.


I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen.

Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker.
Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover.


Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan känna om mamma är stressad eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Oron på natten ökar, det kan vara svårt för den blivande mamman att ligga på rygg, barnet trycker mot kroppspulsådern och det kan ge yrsel och illamående.

Kontroller och undersökningar

Nu är det dags att besöka MVC igen. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer.  Hon mäter symfys-fundus-måttet, förkortat SF i din journal.



tagen från growingpeople.se

20 Augusti, 2010

Idag har Lillan sparkat och hållt igång massor. Sen 5 imorse ung. Blir nästan lite obehagligt ibland, fast ändå mysigt. Fick frukost på sängen idag och sen när vi gick upp satt vi och tittade på våra bebiskläder. Så smått, helt sjukt så liten hon kommer att vara. Jag ser så mycket fram emot att få flytta och få vårat barn.

Det har varit lite visningar på den här lägenheten nu, och ikväll kommer det några igen. Tänkte gå ut och gå med hundarna då. Men lite krångligt att gå med 4 st, Emil är ju på jobbet. Emil jobbar natt igen, tur att jag lagade sån god mat häromdagen som jag kan äta ikväll. Inte kul att laga mat till sig själv. Men det jag gjore häromdagen blev super gott. kyckling, squash, matlagsningsgrädde och ridderheims vitlöksklyftor ihopblandat i en stekpanna. Och så ris till det, mums!

Har även börjat bli kissnödig på nätterna och hela tiden nu. Får kramp i vaderna på nätterna och har börjat få halsbränna. Satan vad det är jobbigt, har aldrig haft det förut.
Ser fram emot tisdag och nästa BM besök. Se hur mycket magen har växt :) Den här gången är Emil ledig så han kan följa med. Blir bra, så kan han hålla mig i handen när dom sticker mig.

Nu blir det lite lunch och kramas lite med hjärtat innan han åker till jobbet!


85 dagar kvar

18 Augusti, 2010

Fick hem ett helt sjukt bra erbjudande från La redoute häromdagen. Man fick 40% på valfri vara + smink och väska från Make up store. Så jag passade på att beställa en skinnjacka till våren. Och sen en mysig kofta. Så kul att få paket hemskickat. Idag i brevlådan låg 3 par trosor från Body. Man får 3 par trosor varannan månad. Riktigt bra. Dock lite små i storlekarna, iaf nu!

Idag var det en second hand butik här och hämtade soffan och lite kartonger. Skönt att bli av med det. Och ikväll kommer en och hämtar två st fåtöljer vi inte vill ha längre :) Så nu slipper vi åka med massor saker till tippen innan flytten. Super bra! Gick upp vid 8 imorse för att sätta på alla överdrag på soffan. Så idag har jag hunnit tvätta två maskiner och städa lite till. La mig och vilade förut, men då kom mamma och hämtade en av mormors hundar. Så nu ska jag lägga mig och läsa tills Emil kommer hem.

87 dagar kvar


Vecka 28 (27+0)

Graviditetsvecka 28

Trefjärdedelar av din graviditet har passerat. Man kan känna hur livmodern trycker upp mot revbenen så att de nedersta revbenen spänns ut. Det kan bli svårare för dig att ta ett djupt andetag. Du tycker kanske att ditt barn är lite väl stökigt nu.

Om du känner dig trött kan du till viss del ändra på det genom att äta rätt, gå på promenader och vila.

 

En del kvinnor kan nu börja oroa sig för förlossningen och en viss osäkerhet och oro är naturlig och ganska vanlig. Speciellt gäller det förstföderskor och omföderskor som har haft en jobbig tidigare förlossning. Prata med din barnmorska om det, hon kan hjälpa dig. Några kan vara mer oroliga: Kan det hända barnet något? Gör det mycket ont? Orkar jag med? Tänk om jag tappar fattningen? Du kan då behöva hjälp och det kan vara bra att börja i god tid före förlossningen. Om det finns tråkiga händelser tidigare i livet som ligger bakom oron kan du få en tid hos kurator eller psykolog. På många kvinnokliniker kan man ta emot kvinnor med oro inför förlossningen för att stödja genom information och samtal med specialutbildad förlossningsbarnmorska och/eller förlossningsläkare.

Även den blivande pappan kan känna oro och han är givetvis välkommen att delta vid alla samtal om du och han så tycker.


I vecka 28 är medelkroppslängden 38 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1200 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/Lars Grennert

En del barn lägger sig tillrätta redan nu med huvudet nedåt. Även om det börjar bli trångt kan barnet slå kullerbytta i livmodern.

Håret på huvudet har vuxit och barnet har fått ögonbryn och ögonfransar. Barnet öppnar och sluter ögonen. Forskning har visat att om man lyser med en stark lampa på mammans mage så rör sig barnet mot eller bort från ljuset. De starka kontrasterna mellan ljus och mörker består till efter födelsen, det nyfödda barnet föredrar kontrastrika leksaker i svart och vitt. Precis som ett spädbarn sover det ofödda barnet mycket. Man vet att unga barn har en stor del så kallad djupsömn, liten del drömsömn (REM-sömn, rapid eye movement, snabb ögonrörelse-sömn) samt liten del vakenhet. Dessa proportioner ändrar sig med graviditetslängd, barnets mognad och tillväxt: äldre är vakna längre och sover ytligare. Det finns forskare som tror att barn drömmer redan i livmodern och bearbetar det de varit med om.

Ett barn som lever vid födelsen räknas alltid som ett barn enligt lagen, vilket innebär att det måste registreras. Är det däremot dödfött räknas det som ett barn om graviditeten är fulla 28 veckor gångna. Innan 28 hela veckor räknar man ett dött barn som ett sent missfall.


Nu kanske du och din kvinna ska börja diskutera vilken typ av smärtlindring man kan få. Det finns en mängd profylaxkurser man kan gå på. En god ide kan vara att göra en förlossningsplan för att se vilka alternativ som finns.

Forskning har visat att de kvinnor som haft med sin partner i förberedelserna och vid förlossningen får en mindre smärtsam förlossning med färre medicinska ingrepp.

Kontroller och undersökningar

 

Nu är det dags att besöka MVC igen. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer.  Hon mäter symfys-fundus-måttet, förkortat SF i din journal.













Tagen från growingpeople.se

14 Augusti, 2010

Har precis dammsugit och skurat hela neder våningen. Och det bokstavligt talat rinner om mig! Det är så jäkla kvavt idag! Jag som trodde hösten hade kommit. Ska bli så skönt att komma härifrån, till den nya lägenheten. Det finns verkligen noll ventilation här hemma. Det blir jätte varmt och fuktigt när det är så ute och sen när det är kallt blir det skit kallt!

nu har jag bara tre stycken hundar hemma :) Lazys mamma är kvar. Skönt, nu kan man gå ut med alla i koppel samtidigt! Sen när vi har flyttat blir det itne att vara hundvakt så här mycket som vi har varit nu. Inte lika lätt då när man ska bo i lägenhet. Plus att vi har en liten hemma :)

Nu när vi ska flytta så vill jag ha en ny sänggavel och fixa till fint i sovrummet.
ingen som har en billig till salu? (180cm)

Sen vill vi bli av med lite möbler!

Bortskänkes: Vit 3-sits ektorp soffa, har fläckar så skulle behöva blekas eller köpa ny klädsel. Med tillhörande fåtölj.


Vagnen var tyvärr redan såld när jag ringde. Men blev super sugen på att ha en liknande!


91 dagar kvar

12 Augusti, 2010

Är barnvakt åt en utav mina bröder idag. Nu tittar han på simpsons och äter lite chips. Jag avskyr verkligen det programmet, så passar på att sitta lite här nu.

Har packat ner alla glas i vitrinskåpet nu. Får packa lite och ofta nu innan flytten. Det är ju snart bara två månader kvar. Rensade även i soffbordet på övervåningen. Hittade massor recept jag har tänkt att klistra in min recept bok. Så satt och fixade med det lite. Har så dålig fantasi när det gäller mat, så om ni har några bra recept SKICKA!! :) Vore jätte kul att pröva lite nytt.

Juste, jag har hittat en barnvagn jag vill ha. Jag vet att vi har en redan, men den är ett par år. Jätte fin och allt. Men blev helt kär. Den är enbart använd i 3 mån.  Emil vill dock inte sälja den andra vi har. För han vill inte gå med en rosa vagn. Men får köpa den ändå om jag vill. Vad tycker ni? Visst är den fin! Allt ingår! 1000:-...





93 dagar kvar

11 Augusti, 2010

Sitter här och latar mig och lyssnar på Coldplay. Lillan tycker nog inte riktigt om när jag sitter som en säck framför datorn. Hon sparkar gärna lite extra uppåt mot revbenen då. Så jag får sträcka lite extra på ryggen.
Dopet vi var på var fint och gulligt. Längtar tills vi står där. För jag vill faktiskt döpa våran lilla, det är en fin tillställning där hela släkten kan samlas. Och det händer ju inte allt för ofta.
Igår var vi på kalas för en kompis som fyllde 38! Det blev god mat och trevligt prat.
Juste, har nu en till liten hund hemma..
Också mormors, men ska bara ha henne till helgen senast!

UPDATE
Beställde babyboxen från babyproffsen precis. Så får ta och hämta den någon dag snart med :) Ska bli kul och se vad den inehåller!


Idag jobbar hjärtat kväll, så tänkte ta och städa och fixa nu på dagen. Sen måste jag steka svampen jag plockade häromdagen. Det blev inte så mycket. Jag fick mer myggbett. Jag är totalt prickig på benen och rumpan. Inte kul!!

Tänkte slänga upp en bild på våran nya lägenhet :D Kommer bli sjukt bra!
Har börjat planera hur jag ska inreda allt.
Måste dock köpa ett stort klätterträd åt katterna. Så dom inte river hela lägenheten!





94 dagar kvar

Vecka 27 (26+0)

Graviditetsvecka 27

Nu är det inte ovanligt att gravida kvinnor börjar känna av halsbränna eller tryck mot lungorna.

 


Många kvinnor visar stolt upp sin mage.

Du har vant dig vid att vara gravid, magen är en del av dig. Livmodern når halvvägs mellan naveln och revbenen. Liten eller stor mage, kvinnor är olika, huvudsaken är att du följer din kurva.

Ibland kan det kännas jobbigt, kanske som att vara "premenstruell" eller så känns det bra, som att bli mer levande eller mer sig själv. För dig som mår bra i dina känslosvängningar är det inget problem, lite komiskt ibland kanske att du reagerar så kraftigt.

Blodcirkulationen ökar kraftigt i kroppens alla organ, också i huden, mest påtaglig är ökningen i underarmar, händer och fötter. Genomblödningen i händerna ökar med cirka 5 gånger jämfört med kvinnor som inte är gravida. En gravid kvinna känner sig ofta allmänt varm, men speciellt känns händerna varma och fuktiga - och ibland också fötterna.

Händerna är viktiga för kroppens värmereglering. Alla vet, att om vi vistas i sval miljö blir händerna kalla innan vi känner att vi fryser. Blodcirkulationen dras ner till bara det absolut nödvändiga för att vi inte ska förlora för mycket värme. Under en graviditet ökar ämnesomsättningen och kroppen måste göra sig av med överskottsvärmen - en hel del avges via händerna genom att blod-cirkulationen ökar kraftigt.


I vecka 27 är medelkroppslängden 36 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1000 gr. Huvudets omkrets är 26 cm.
Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Angivna värden för fostertillväxten grundar sig på svenska ultraljudsmätningar av över 650 gravida kvinnor vars graviditetslängd fastställdes i tidig graviditet.

Fostrets vikt bygger på mätning av fosterskallens diameter (BPD) och fosterbukens diameter (AD). Tillväxten enligt detta material är accepterad i hela landet och finns på den "snurra" som alla Sveriges barnmorskor använder.

Hårstråna på huvudet är fortfarande små, tunna och bleka utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. De är ofta bara någon millimeter långa.

Barnet kan öppna sina ögon och börjar bli känsligt för ljus. Vid en klinisk undersökning med amnioskop (ett rör som man via kvinnans slida för in genom livmoderhalsen upp till fosterhinnorna) ser man att barnet försöker skydda sina ögon från instrumentets ljuskälla genom att vända sig bort eller sätta sina händer för ögonen. Man ser också att hjärtfrekvensen ökar som tecken på stress när fostret utsätts för ljusstimuli.


Gravid pappa.

Så här dags i graviditeten brukar de blivande mammorna må som allra bäst. Att vänta barn för första gången innebär att ni går in i en helt ny roll, föräldrarollen. Ibland kommer relationen att sättas på prov, men tänk då på att detta är bara början. Snart har ni ett litet barn att ta hand om. Det bästa ni kan göra är att prata med varandra om era känslor, lyssna på varandra och försöka förstå hur den andra fungerar, tänker och känner. Tappa heller inte bort ömheten, utan fortsätt ge varandra kärlek.

Ta tillvara på den här tiden gå på bio, teater, träffa vänner!

Kanske börjar du fundera på vad ni behöver till er baby. Skötbord, barnvagn, bilbarnstol, säng, kläder och massor av blöjor.

 

 

Tagen från growingpeople.se


7 Augusti, 2010

Idag är det 98 dagar kvar tills vi har beräknad förlossning. Helt sjukt att vi redan är nere på tvåsiffrigt.

Dagen har spenderats på stan. Köpte en grej till en kompis barn som ska döpas imorn. Sen köpte jag ett jätte gulligt set till lillan och järn tabletter till mig. Hittade även en ny hallmatta på rean på hemtex. För vi har ju tackat ja till en trea i Ekholmen :) Så den 1 nov flyttar vi dit. Är så glad och det ska bli så kul! Lillan får ett eget rum, det ligger precis vid affärer och buss. Det enda är katterna, men dom får vi gå ut och gå med.

Vi är även hundvakt igen. Men den här gången åt Labans mamma och Lazys mamma :)
Ska iväg till En vän och titta på film ikväll och Laban och Lazy ska få följa med. Laban är så kär i hennes amstaff blandning. Och lazy ska få busa med hennes nya lilla valp.

Lillan sparkar och står i så fort jag sitter eller ligger still :) Så mysigt att känna!


4 Augusti, 2010

Idag fick jag hem lite mammakläder från tradera. Fick även hem världens sötaste tröja och sen ett set till Lillan. Får ta kort på det och visa.

Sitter och tittar på Big brother 2003 på internet. Har blivit medlem på tv4anytime så jag kan kolla. Gud vad kul!

Snart kommer en kompis så ska vi åka till Skänninge marken. Jag ska köpa langos :D det är så jävla gott. Visst, det är gott att göra hemma. Men inget slår när man äter på marknader och sånt. Min favorit är med gräddfil, lök och ost!

Dom senaste dagarna har Lillan sparkat högre och högre upp. Är lite obehagligt ibland, men blir lika glad varje gång jag känner av henne ♥ 


Magbiler V.22-26






















Vecka 26 (25+0)

Graviditetsvecka 26

Du kan få graviditetsstrimmor. Dessa strimmor uppstår på grund av att huden sträcks ut för fort. Tre av fem kvinnor drabbas av detta.

Din livmoder känns ungefär 6 cm ovanför naveln.

Musklerna i bäckenbotten börjar tänjas ut vilket gör att du kan kissa på dig då du hostar eller skrattar. Börja med knipövningar av bäckenbottens muskulatur! Be din barnmorska om hjälp!

Barnmorskan lyssnar alltid på barnets hjärtat och räknar hjärtslagen, numera med doptone. Det gör att både du och blivande pappan själv kan höra hjärtljuden.

I vecka 26-27 slår barnets hjärta i medeltal omkring 170 slag per minut.? I vecka 38-40 slår barnets hjärta i medeltal omkring 130 slag per minut, vilket således beror på olika tidpunkter för utvecklingen av olika nervsystem. Skillnaden mellan olika barn är stor.

Du blir mer och mer medveten om ditt barns personlighet. Är det en lugn och sömnig liten krabat du bär på eller är det en vilde?


I vecka 26 är medelkroppslängden 35 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 900 gr. Huvudets omkrets är nästan 25 cm.

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Ögonlock och ögonfransar är mycket väl utvecklade. Fingrarnas naglar är välutvecklade men ännu finns det inga naglar på tårna. Armar och ben får sina slutgiltiga proportioner. 

Ditt barns hicka uppfattar du som små rytmiska kittlingar.


Nu kan du få din nattsömn störd. Barnet har vuxit och kan ge värk i ryggen hos den blivande mamman, det blir jobbigt att hitta en skön sovställning. Hjälp henne att använda kuddar på lämpliga ställen till exempel mellan knäna då hon ligger på sidan. Prova er fram!

 

Tagen från growingpeople.se


RSS 2.0