busfabriken

Idag är det dags att åka till busfabriken och jobba lite. Är inte alls särskilt pigg på det idag. Har rätt trött efter all spänning igår. Och så har jag sovit rätt dåligt. Har drömt massor med konstiga drömmar. Drömde att sambon hellre ville vara med sin mamma än med mig. Blev rätt arg på honom när jag vaknade haha. Tar ett tag innan man kommer ur drömmen helt. Hopaps det inte är alltför mycket folk på Bus, men antagligen då vädret är är riktigt dåligt idag.





28 Maj, 2010

Mår mycket bättre nu :) Var lite körig i magen av järntabletterna, men mycket bättre nu!
Har även köpt Omega3 tabletter som jag äter. Jag äter ju inte så mycket fisk, det enda jag äter i fiskväg är tonfisk på burk och fiskbullar. Så min Barnmorska tyckte att jag skulle äta lite Omega3. Och det skadar ju inget.

Har växt massor på bara några dagar tycker jag, slänger in en bild på söndag så man kan se skillnaden.
Men får inte i mig lika mycket mat längre. Åt på MaX igår med några vänner, men fick knappt i mig någonting. Däremot får jag i mig hur mycket dricka som helst.
Tittade på Semi finalen av Eurovision igår, en besvikelse!
Tyckte faktiskt att Sverige kunde gått vidare. Vissa som gick vidare var ju rena skämten!

Kan ju säga att min hy har blivit helt förstörd nu under graviditeten. Har aldrig sett ut så här, usch! Någon som har tips på bra grejer till ansiktet?




Idag är det begravning för lille gammelfarmor! ♥



Bola

Kom nyss hem från ett personalmöte, alltid lika kul! Är jätte trött och vill bara sova känns det som.
Men nu kom sambon hem, så ska fråga om vi ska titta på 2012 och äta lite vanilj yoghurt. Det är nog bra för min mage, den är i totalt uppror just nu!
Imorgon på dagen blir det att ligga hemma och kurera mig lite till. Känner att jag behöver det.
Sen åka och titta på vagnen och senare till stallet.

Den här vill jag ha!
Men det får blir typ nästa månad eller något. Ingenting Mini hör nu ändå :)



Bola - Gravidsmycke

Graviditetspinglan är ett vackert gravidsmycke. Gravidsmycken avger ett svagt ljud när du rör dig. Gravida kvinnor runt om i världen använder bola enligt tradition eller som ett vackert gravidsmycke.

En bola tillverkas för hand och vi har idag gravidsmycken från Mexico och Bali. Då de tillverkas för hand är varje Bola unik och två bolor kan avvika något i färg och storlek.   

Gravidsmycket avger ett svagt ljud och från cirka 20:e graviditetsveckan kan barnet i magen höra och känna igen ljudet. Det rogivande ljudet lugnar bebisen under graviditeten och efter födelsen känner barnet igen ljudet av bolan och blir lugn av det.



bildbomb













26 Maj, 2010

Har mått så dåligt idag och igår. Igår morse spydde jag. Har mått illa hela dagen, usch! Trodde det skulle gå över nu och inte bli värre? Men tur att jag har en snäll sambo som hjälper till!

Svärmor hittade en vagn i en annons som jag ringde på. En Knorr -05 kombivagn stått oanvänd ett tag. Åkpåse följer med. för 800 kr :D så imorgon åker pappa och jag och köper den om den är fin! Ska bli så kul. Slänger upp en liten bild på vagnen.
Fin va? :D


Igår var vi och storhandlade. Inte så kul när jag mådde så illa, men drack ramlösa så höll det sig i skick.
Fick med mig det här hem


Det här inhandlade vi till bebisen :D 6 st olika plagg. Det första vi har köpt.

Och dom här köpte jag till mig, då jag har dåligt med fina sommarskor.



Nu ska jag få i mig någonting och sen slänga mig på soffan.
Mår inte alls bra!



24 Maj, 2010

Ber så hemskt mycket om ursäkt att jag inte har skrivit någonting på jätte länge. Har jätte dåligt samvete!

Jag börjar må lite bättre iaf. Det går upp och ner varje dag. Ibland mår jag super och kan hoppa ur sängen och springa upp och göra frukost själv. Och ibland kommer jag inte upp och om jag kommer upp så spyr jag!
Och idag mådde jag inte alls bra. Var i stallet hela dagen igår och lastade in hö. Och jag tål varken damm eller hö. Så det gick ju sådär kan jag säga haha. Har inte kunnat andas inatt och nu på morgonen har jag bara snytit mig hela tiden. Som jag har sagt så mår jag ju illa av att vara täppt eller snorig. Och då måste jag snyta mig, vilket jag kan må illa av ibland med. Så det är rätt jobbigt kan jag lova.
Red lite igår med, för han var så bråkig mot en tjej. Han bråkade rejält med mig med. Studsade upp och ner, men han blev bättre efter några minuter bara. Så då hoppade jag av. Men fick lite dåligt samvete. Men det kan väl inte vara någon fara att det studsade?

Har beställt hem ett par leggings och ett linne ifrån hm, passade på när jag ändå beställde en vårjacka till sambon.
Kommer hem om några veckor dock!
Och leggingsen är svarta och linnet är vitt :)




Ska ta tag i att lägga in lite magbilder nu :)
Men ikväll blir det jobb 16-21! Inte kul, men värt!


Vecka 16 (15+1)

Graviditetsvecka 16

Vid det här laget kan det vara svårt att knäppa byxorna, så det är kanske dags att börja tänka på mammakläder.

 

Magbälte

I vecka 16 är livmodern stor som två knytnävar och når 4-5 cm över blygdbenet. För en barnmorska är den nu lätt att känna, är du smal kan du nu också själv känna toppen på den. Kläderna börjar spänna men med enkla knep kan du fortsätta att använda dina kläder under en tid. Sy till exempel i knappar med elastisk tråd, det ger extrautrymme för en tid, eller köp färdigt.

Det har nog aldrig funnits en bättre tid att vara gravid i än nu, det finns massor av läckra mammakläder. Tänk efter noga vid nyinköpen! Du ska kunna använda de nyinköpta kläderna efter förlossningen, då din kropp gradvis återgår till din normala storlek. Allra viktigast är att köpa en behå som ger stöd och har breda justerbara axelband, ett brett resårband under kuporna, justerbara knäppe och gärna gjord i bomull. Se till att du får rätt storlek.

 


Så mäter du din BH-storlek:

1. Mät med måttband runt bröstkorgen precis under bysten
2. Mät med måttbandet över den fylligaste delen av brösten
3. Skillnaden mellan måtten avgör vilken kupa du behöver

13 cm = A
15 cm = B
17 cm = C
19 cm = D


I vecka 16 är barnet stort som ett päron, kroppslängden är omkring 14 cm (huvud/stjärt).

 

Barnets tillväxt Teckning: GP/ Lars Grennert

Ögonen har vandrat fram till ansiktets framsida men sitter fortfarande ganska långt ifrån varandra. Ögonlocken har mötts och helt vuxit samman och ögonen öppnas inte igen förrän i vecka 27. Barnmorskan kan höra barnets hjärtljud med hjälp av en doppler, ett slags ljudförstärkare. 


Du får med stor sannolikhet höra "jag har inget att ta på mig". Kläderna börjar bli för trånga. Överraska den blivande mamman med att köpa något snyggt mammaplagg, det finns speciella butiker för mammakläder.

Barnmorskebesöket kan höra barnets hjärtljud med en doppler, en slags rörelse-ljud-omvandlare.


Kontroller och undersökningar

Nu är det dags för ultraljud. I Sverige är det för det mesta specialutbildade barnmorskor som utför rutinultraljudsundersökningarna under graviditeten. Med hjälp av ultraljud kan man fastställa tiden för förlossningen. Räkna ut aktuell graviditetslängd i veckor och dagar med hjälp av BFU - beräknad förlossning enligt ultraljud!


Vecka 15 (14+2)

Graviditetsvecka 15

Fostervattenprov gör man oftast i graviditetsvecka 15 medan moderkaksprov kan utföras ett par veckor tidigare.

Livmodern når ett par, tre cm över blygdbenet.

 

Några gravida kvinnor kan känna av ligamentsmärtor
Några kvinnor kan känna av ligamentsmärtor: stickande, dragande smärtor från ena eller i bland båda sidorna om livmodern. Men denna typ av smärtor kan du känna av redan i graviditetsvecka 7-8! Smärtorna kommer oftast när du ändrar kroppsställning - när du vänder dig i sängen eller reser dig upp från sittande ställning. Smärtorna beror på att det stramar i upphängningsapparaten till livmodern, i ligamenten. Det är inte farligt för graviditeten och brukar oftast försvinna senast kring graviditetsvecka 20.

Om du får stickande, dragande smärtor nertill i buken samtidigt med blödning från underlivet bör du söka kvinnoklinik akut.

Man kan nu ofta pressa ut en droppe råmjölk (kolostrum) från ena eller båda brösten - det är inte osannolikt att du kunnat göra det i ett par veckors tid nu. Det är normalt och ett tecken på att mjölkproduktionen har börjat, om än i liten skala.

Fosterdiagnostik utöver det rutinmässiga ultraljudet i vecka 18 gör man kring denna tidpunkt.

Fostervattenprov gör man oftast i graviditetsvecka 15 medan
moderkaksprov kan utföras ett par veckor tidigare. Dessa tester ger ett säkert svar på om fostret har en kromosomskada eller inte.

Det finns andra metoder för att bedöma just din risk och som är bättre än endast din ålder - bland annat ett blodprov ,
Triple-test.



I vecka 15 är kroppslängden omkring 13 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 70 g.

 

Barnets tillväxt Teckning: GP/ Lars Grennert

Öronen som från början sitter långt ner mot halsen har flyttat upp till sitt slutliga läge. Öronmusslorna har veckat sig och har i det närmaste utseendet som hos ett nyfött barn. Huden är tunn och skär till färgen och tunna blodkärl lyser igenom.

Könsorganen är färdigutvecklade och man kan se om det är en flicka eller en pojke. På ultraljud kan man se könet men bara om man har tur och barnet ligger i ett gynnsamt läge. Riktigt säker kan man aldrig bli och undersökning för att konstatera kön förekommer inte.


Ultraljudet gör att barnet blir verkligt, det blir en stark känslomässig upplevelse. Bilden av ditt barn på dataskärmen får dig att fantisera - pojke eller flicka.

God kondition och en kropp i trim underlättar en graviditet för er båda. Ta hand om den blivande mammans fötter och rygg. Tips! Lär dig massera! Överraska med en fotbehandling.

Kontroller och undersökningar

På en del håll erbjuds man nu ett andra barnmorskebesök. Ett eventuellt NUPP-ultraljud görs mellan graviditetsvecka 11-14, ett moderkaksprov efter 11 fullgångna veckor och ett fostervattenprov från 15 fullgångna veckor.

 

Tagen från growingpeople.se


Vecka 14 (13+6)

Lite sent jag vet :D haha men bättre sent än aldrig!


Graviditetsvecka 14

Nu är det dags att börja äta fiberrika frukter och grönaker.

Livmodern når några cm över blygdbenet. Ofta förefaller magen större och du och din omgivning kanske misstänker att du är längre gången. Det beror på att väggar och slemhinnor i magsäck och tarmar svullnar, födan passerar långsammare genom matsmältningskanalen och det samlas mer gas i tarmarna. Man kan märka av tendens till förstoppning tidigare än så här men många tycker nu att det kan bli verkligt besvärande. Anledningen är att hormonerna gör att maten passerar långsammare genom magsäck och tarmar.

 

Fiberrik mat är bra att äta under graviditeten

Förstoppning är så vanligt att du tidigt bör öka mängden fiber i kosten. Det stimulerar tarmen till arbete och ökar tarmrörelserna (motoriken). Du bör också dricka mer, det behövs rikligt med vätska för att fibern ska göra nytta. Det är också viktigt du rör mycket på dig, det stimulerar tarmen.

Vad ska man äta när man har förstoppning?

  • öka andelen rotfrukter och grönsaker
  • ät fiberrikt bröd och gröt
  • A-fil med flingor
  • rikligt med vatten
  • träna regelbundet, det sätter fart på tarmsystemet

Oftast räcker detta, om det inte räcker kan du lägga till ett fiberpreparat (fråga på apoteket). Du ska inte ta motorikstimulerande avföringspreparat, eftersom de i längden påverkar tarmfunktionen.


I vecka 14 är kroppslängden 11,5 (huvud/stjärt). Tillväxten går nu i en rasande fart och först i v.22 avtar denna tillväxtspurt.

 

Barnet Teckning: GP/ Lars Grennert

Mellersta delen av tarmen, som delvis legat utanför buken som ett bråck som buktar ut i navelsträngsroten, återvänder till bukhålan. Galla utsöndras till tarmen. Sköldkörteln producerar hormoner som är viktiga för tillväxten. De yttre könsorganen syns och är helt utvecklade till flicka eller pojke nu i vecka 14. Läs mer om fostrets utveckling!


Den värsta tröttheten hos den blivande mamman börjar gå över och suget efter en viss mat börjar.

Helt plötsligt kan du upptäcka en vertikal linje på hennes mage. Den heter linea nigra och bleknar efter förlossningen. Även bröstvårtor och vårtgården blir mörkare.
Magen kanske börjar rundas en aning, fotografera den vackra, växande magen!

Kontroller och undersökningar

På en del håll erbjuds man nu ett andra barnmorskebesök. Ett eventuellt NUPP-ultraljud görs mellan graviditetsvecka 11-14, ett moderkaksprov efter 11 fullgångna veckor och ett fostervattenprov från 15 fullgångna veckor.


Tagen från growingpeople.se

12 Maj, 2010

Har varit så trött dom senaste dagarna, så har inte orkat gör någonting.

Jag är täppt i näsan jämt känns det som nu och är jag inte täppt så rinner det. Och jag tycker det är äckligt att vara täppt nu. Jag håller på att spy nästan. Så det blir berg av papper bredvid min säng. Måste snyta mig heela tiden. Usch, mår illa bara jag tänker på det nu.

Min mage mår inte alls bra nu och mår rätt illa faktiskt. Men jag har en känsla av att rätt mycket beror på att jag äter jäårntabletter och penicillin just nu. Och det penicillinet har en vanlig biverkning av att man mår illa  :? Så inte alls kul!
Mina bröst ömmar inte alls lika mycket längre. Men dock har bröstvårtorna blivit större och blir hårda jätte lätt. Och då gör det faktiskt ont. Så inget kul att frysa just nu, haha.

Det här med mat, har jätte svårt just nu. Det jag älskade förut kan jag inte alls äta just nu. Så vi har frysen full med snitzlar och hamburgare. Mår nästan lite illa när jag tänker på det haha. Nae jag vill bara äta ris :D så gott. Och speciellt ris och tonfisk med soya och lite sjögräs på :D MUMS!

inget härligt väder idag, så det blir att bara ta det lugnt inne.
Har hunnit med att rida ut en sväng på fm :) Kommer straffas för det imorn. Kommer inte kunna gå, men det var de värt!



8 Maj, 2010

Idag har jag jobbat en liten stund på busfabriken :) Känner mig så virrig och borta just nu. Men stod mest i kassan och plockade disk. Jag undrar hur det kommer gå imorgon när jag ska ha två kalas. Tur att dom inte ligger nära varandra. haha så jag har lite tid på mig.


Hann även med en fika med mina två mostrar :) (4 och 6 år äldre än mig). Varav den ena var hemma ifrån Göteborg. Så det var trevligt.
Men glömde dock bort att jag har häst idag. Haha så klockan 7 panik åker vi till stallet, fick låna mammas bil. Haha usch vad virrig jag är.

Har haft ganska ont i magen idag. Äter ju både penicillin och järntabletter. Så min mage är inte riktigt på topp just nu. Men "bara" 11 tabletter kvar!

Idag blir det att sova tidigt.


7 Maj, 2010

Var knappt hemma igår :) For omkring lite överallt. Var på busfabriken med några kompisar och deras småsyskon. Fick då även en tid att jobba imorgon.
Idag fick vi unbjudan till pappas bröllop i augusti :) ska bli jätte kul att gå på bröllop. Men vad ska man ha på sig för fint när man är super tjock? hm, tur att det är varmt då. Så man slipper bylsa på sig massor.

Hann inte skriva så mycket om ultraljudet i onsdags. Men downs risken var 1 på 22000 ca :) Så den var väldigt liten. Bebisen var 62 millimeter lång. Och då räknar dom från huvudet till rumpan. Och jag hade räknat rätt. Det var 12+3 då, bara att hon satte BF den 13 november. Bebisen låg och sparkade och vinkade jätte mycket. Och jag tror att h*n hade hicka mot slutet. Både jag och Emil satt helt tysta och bara log. Så mysigt.

Nu går Emil in i sin jobbiga jobb period igen. Jour jätte ofta, typ hela veckan. Så idag har han jour och sover på jobbet och sen ska han ha jour söndag till måndag igen. Inget kul alls för mig. Men det går lite bättre nu när det är lite ljusare ute. Och jag har ju faktiskt två hundar och en katt som håller mig sällskap i sängen.

Idag ska jag ta det lugnt och åka till mamma ett tag tror jag.



5 Maj, 2010

Idag var vi på första ultraljudet! Det gick super bra. Allt var fint och hade väldigt låg risk för downs. Så idag är vi super glada! Helt obeskrivlig känsla att se sitt barn ligga där och vinka och sparka i magen.
Berättade för pappa idag och han tog det jätte bra. Han blev bara super glad! Så det är jätte skönt. Nu ska jagh bara njuta av min mage :)
Lite svårt dock då jag spydde imorse. Men bara andra gången under hela graviditeten. Så det är jätte skönt. Men jobbigt att vara så morgon illamående och äta hela tiden under dagen.

Är jätte trött nu och ska slänga mig i sängen.



Vecka 13 (12+3)


Vecka 13 (12+3)


♥ ♥ ♥

4 Maj, 2010

Imorgon är det äntligen dags för oss att få se vårat lilla knyte ♥ Längtar så fruktansvärt mycket. Hoppas bara allt är bra nu!
Imorgon är det även dags att berätta för pappa och den sidan av släkten, är lite pirrig faktiskt. Men vet ju att dom kommer att ta det bra sen.

Fick svar från BM som ringde idag, angående min urinprov. Jag har en urinvägsinfektion som jag inte har känt av?! Men har börjat med penicillin nu. Men någon som vet varför jag fick Kåvepenin? Det brukar man väl inte ha vid uringvägsinfektioner. Kan det vara för att jag är gravid och inte ska äta någon annan sort? Men i tio dagar ska jag nu iaf äta tabletter.

Har fortfarande svårt med att gå upp på morgonen, mår så illa. Så har sagt till i stallet nu att jag vill helst inte cykla till stallet 6 på morgonen och ge mat. Red faktiskt lite igår, gick bra. Men hade ont i höfterna på kvällen. Och häromdagen longerade jag honom, och sprang då lite. Kunde inte gå resten av dagen. Så ska ta det lite lugnare :) Tänkte börja ge mig ut och cykla istället.

Lägger ut bilderna från UL imorgon!



Vecka 13 (12+1)

Graviditetsvecka 13

Du har gått in i andra trimestern och den varar till och med vecka 28.

Nu gäller det tillväxt både för barnet och din mage (livmodern). Fortfarande är det inte svårt för dig att dölja din graviditet om du så önskar. Vid uppnådda 20 graviditetsveckor - mitt i graviditeten - syns graviditeten tydligt på de allra flesta.

 

Försök att träna eller motionera regelbundet. Din kondition blir bättre, du blir mindre stressad, får lättare att slappna av och sover bättre.

 

 

 

Det är olika när man kommer på sitt första barnmorskebesök - om du inte redan varit på ett sådant kommer det att ske nu i början på andra trimestern. Ju senare besöket blir desto lättare blir det för barnmorskan att hitta fosterljud. Numer gör man det med en liten apparat som omvandlar hjärtats rörelser till ljud i en liten högtalare som även du och pappan kan höra, Doppler-ultraljud.

Livmodern är drygt knytnävsstor och når en liten bit över blygdbenet. Är du smal kan du kanske känna livmodern nu. Ligg på rygg med en ordentlig kudde under huvudet och slappna av bukmusklerna. För fingrarna fram och tillbaka ovan blygdbenet men tryck inte för hårt - du kan känna livmoderns rundade topp.

Många upplever nu att de går in i en lugnare period. Du har accepterat graviditeten, och perioden med den största missfallsrisken har passerat.

Försök att i möjligaste mån inrätta ditt liv för att minska oro och stress så mycket det går. Fysiskt arbete påverkar inte en normal graviditet negativt men mammas stresshormoner kan påverka barnet. Dock finns det inget som säger att barnet kan bli missbildat eller allvarligt sjukt på grund av mammans oro.


I vecka 13 är kroppslängden omkring 10 cm (huvud/stjärt).

 

Barnet Teckning: Lars Grennert

Angivna värden för fostertillväxten grundar sig på svenska ultraljudsmätningar av över 650 gravida kvinnor vars graviditetslängd fastställdes i tidig graviditet.

Fostrets vikt bygger på mätning av fosterskallens diameter (BPD) och fosterbukens diameter (AD). Tillväxten enligt detta material är accepterad i hela landet och finns på den "snurra" som alla Sveriges barnmorskor använder
.

Första trimestern är slut och alla vävnader och organ är anlagda. Nu i andra trimestern är det tillväxtspurt och mognad av barnets organ och funktioner som gäller. Andra trimestern varar till och med 28:e graviditetsveckan. Tillväxt-
takten är mycket hög men avtar efterhand från vecka 22.

Armarna är långa i förhållande till benen. Fingernaglarna börjar växa. Fostret kan röra på fingrarna, och handen kan slutas vid beröring. Fostret lyfter handen mot ansiktet. Gäspar och sträcker på hela kroppen, kan snurra runt och kan reagera på mammas lägesförändringar.


Livet känns lite lättare nu, graviditeten är ett faktum och en ny tid med ett nytt liv har börjat på riktigt. Risken för missfall har minskat.

Njut av er graviditet och gå ut på promenader. Många kvinnor tappar lusten för sex i början av graviditeten, men nu börjar den återvända.

Håret som såg risigt ut för någon vecka sedan börjar återfå sin glans. Överraska din kvinna med att ge ett "hårfrissepaket", men hon bör inte färga håret.

Kontroller och undersökningar

På en del håll erbjuds man nu ett andra barnmorskebesök. Ett eventuellt NUPP-ultraljud görs mellan graviditetsvecka 11-14, ett moderkaksprov efter 11 fullgångna veckor och ett fostervattenprov från 15 fullgångna veckor.

 

Tagen från growingpeople.se


Bildbomb






1 Maj, 2010

Äntligen maj och äntligen vår nu på riktigt! Känns inte riktigt som det med tanke på vädret, men egentligen är det ju vår nu. Ska försöka komma ut idag och sätta min krusbärsbuske och min blommor. Ska ta med mig katten ut då. Han har sprungit ut flera gånger nu och sitter vid dörren och jamar. Men ska släppa ut honom när vädret är lite finare och jag är hemma hela dagen. Har aldrig haft katt själv förut och släppt ut. Lite nervöst, tänk om han inte kommer tillbaka.

Det var en trevlig valborgskväll igår. Åkte först och tittade på brasan tillsammans med Hjärtat och en kompis med hennes kille. Sen åkte vi hem till oss och grillade gott kött, champinjoner och majskolvar. Och till det vitlöksbröd och en härlig sallad. Dom åkte vid 12 ungefär och jag slocknade direkt. Så härligt att kunna somna nästan så fort jag lagt mig ner. Har alltid haft problem med det innan, men nu när jag är gravid så går det jätte bra.

Sen idag åker vi nog till min mamma och umgås lite.
Skönt att bara ta det lugnt!





RSS 2.0