Vecka 15 (14+2)

Graviditetsvecka 15

Fostervattenprov gör man oftast i graviditetsvecka 15 medan moderkaksprov kan utföras ett par veckor tidigare.

Livmodern når ett par, tre cm över blygdbenet.

 

Några gravida kvinnor kan känna av ligamentsmärtor
Några kvinnor kan känna av ligamentsmärtor: stickande, dragande smärtor från ena eller i bland båda sidorna om livmodern. Men denna typ av smärtor kan du känna av redan i graviditetsvecka 7-8! Smärtorna kommer oftast när du ändrar kroppsställning - när du vänder dig i sängen eller reser dig upp från sittande ställning. Smärtorna beror på att det stramar i upphängningsapparaten till livmodern, i ligamenten. Det är inte farligt för graviditeten och brukar oftast försvinna senast kring graviditetsvecka 20.

Om du får stickande, dragande smärtor nertill i buken samtidigt med blödning från underlivet bör du söka kvinnoklinik akut.

Man kan nu ofta pressa ut en droppe råmjölk (kolostrum) från ena eller båda brösten - det är inte osannolikt att du kunnat göra det i ett par veckors tid nu. Det är normalt och ett tecken på att mjölkproduktionen har börjat, om än i liten skala.

Fosterdiagnostik utöver det rutinmässiga ultraljudet i vecka 18 gör man kring denna tidpunkt.

Fostervattenprov gör man oftast i graviditetsvecka 15 medan
moderkaksprov kan utföras ett par veckor tidigare. Dessa tester ger ett säkert svar på om fostret har en kromosomskada eller inte.

Det finns andra metoder för att bedöma just din risk och som är bättre än endast din ålder - bland annat ett blodprov ,
Triple-test.



I vecka 15 är kroppslängden omkring 13 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 70 g.

 

Barnets tillväxt Teckning: GP/ Lars Grennert

Öronen som från början sitter långt ner mot halsen har flyttat upp till sitt slutliga läge. Öronmusslorna har veckat sig och har i det närmaste utseendet som hos ett nyfött barn. Huden är tunn och skär till färgen och tunna blodkärl lyser igenom.

Könsorganen är färdigutvecklade och man kan se om det är en flicka eller en pojke. På ultraljud kan man se könet men bara om man har tur och barnet ligger i ett gynnsamt läge. Riktigt säker kan man aldrig bli och undersökning för att konstatera kön förekommer inte.


Ultraljudet gör att barnet blir verkligt, det blir en stark känslomässig upplevelse. Bilden av ditt barn på dataskärmen får dig att fantisera - pojke eller flicka.

God kondition och en kropp i trim underlättar en graviditet för er båda. Ta hand om den blivande mammans fötter och rygg. Tips! Lär dig massera! Överraska med en fotbehandling.

Kontroller och undersökningar

På en del håll erbjuds man nu ett andra barnmorskebesök. Ett eventuellt NUPP-ultraljud görs mellan graviditetsvecka 11-14, ett moderkaksprov efter 11 fullgångna veckor och ett fostervattenprov från 15 fullgångna veckor.

 

Tagen från growingpeople.se


Kommentarer
Postat av: Jenny

De går sakta men säkert framåt =) Lägg in en magbild snart och skriv lite mera =) Inte bara om vilken vecka du är i. Stor stor kram

2010-05-18 @ 17:19:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0