Vecka 13 (12+1)

Graviditetsvecka 13

Du har gått in i andra trimestern och den varar till och med vecka 28.

Nu gäller det tillväxt både för barnet och din mage (livmodern). Fortfarande är det inte svårt för dig att dölja din graviditet om du så önskar. Vid uppnådda 20 graviditetsveckor - mitt i graviditeten - syns graviditeten tydligt på de allra flesta.

 

Försök att träna eller motionera regelbundet. Din kondition blir bättre, du blir mindre stressad, får lättare att slappna av och sover bättre.

 

 

 

Det är olika när man kommer på sitt första barnmorskebesök - om du inte redan varit på ett sådant kommer det att ske nu i början på andra trimestern. Ju senare besöket blir desto lättare blir det för barnmorskan att hitta fosterljud. Numer gör man det med en liten apparat som omvandlar hjärtats rörelser till ljud i en liten högtalare som även du och pappan kan höra, Doppler-ultraljud.

Livmodern är drygt knytnävsstor och når en liten bit över blygdbenet. Är du smal kan du kanske känna livmodern nu. Ligg på rygg med en ordentlig kudde under huvudet och slappna av bukmusklerna. För fingrarna fram och tillbaka ovan blygdbenet men tryck inte för hårt - du kan känna livmoderns rundade topp.

Många upplever nu att de går in i en lugnare period. Du har accepterat graviditeten, och perioden med den största missfallsrisken har passerat.

Försök att i möjligaste mån inrätta ditt liv för att minska oro och stress så mycket det går. Fysiskt arbete påverkar inte en normal graviditet negativt men mammas stresshormoner kan påverka barnet. Dock finns det inget som säger att barnet kan bli missbildat eller allvarligt sjukt på grund av mammans oro.


I vecka 13 är kroppslängden omkring 10 cm (huvud/stjärt).

 

Barnet Teckning: Lars Grennert

Angivna värden för fostertillväxten grundar sig på svenska ultraljudsmätningar av över 650 gravida kvinnor vars graviditetslängd fastställdes i tidig graviditet.

Fostrets vikt bygger på mätning av fosterskallens diameter (BPD) och fosterbukens diameter (AD). Tillväxten enligt detta material är accepterad i hela landet och finns på den "snurra" som alla Sveriges barnmorskor använder
.

Första trimestern är slut och alla vävnader och organ är anlagda. Nu i andra trimestern är det tillväxtspurt och mognad av barnets organ och funktioner som gäller. Andra trimestern varar till och med 28:e graviditetsveckan. Tillväxt-
takten är mycket hög men avtar efterhand från vecka 22.

Armarna är långa i förhållande till benen. Fingernaglarna börjar växa. Fostret kan röra på fingrarna, och handen kan slutas vid beröring. Fostret lyfter handen mot ansiktet. Gäspar och sträcker på hela kroppen, kan snurra runt och kan reagera på mammas lägesförändringar.


Livet känns lite lättare nu, graviditeten är ett faktum och en ny tid med ett nytt liv har börjat på riktigt. Risken för missfall har minskat.

Njut av er graviditet och gå ut på promenader. Många kvinnor tappar lusten för sex i början av graviditeten, men nu börjar den återvända.

Håret som såg risigt ut för någon vecka sedan börjar återfå sin glans. Överraska din kvinna med att ge ett "hårfrissepaket", men hon bör inte färga håret.

Kontroller och undersökningar

På en del håll erbjuds man nu ett andra barnmorskebesök. Ett eventuellt NUPP-ultraljud görs mellan graviditetsvecka 11-14, ett moderkaksprov efter 11 fullgångna veckor och ett fostervattenprov från 15 fullgångna veckor.

 

Tagen från growingpeople.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0