Vecka 12 (11+2)

Graviditetsvecka 12

För de flesta börjar illamående och trötthet gradvis att avta. Det är mycket individuellt men för de flesta slutar illamåendet kring vecka 12.

Tröttheten försvinner inte men den blir åtminstone mindre uttalad.

 

Diagram som visar halten av graviditetshormonet hCG i blodet under graviditeten. När hormonhalten är som högst mår man som mest illa.

Det blå området i diagrammet visar hur halten av graviditetshormonet hCG (humant koriongonadotropin) i blodet förändras under graviditeten. Graviditetsillamående beror till stor del på att graviditetshormonet ökar så kraftigt i början av graviditeten. Illamåendet är ofta värst när hormonhalten är som högst (den mörkare blå toppen i diagrammet). Nivån av hCG i blodet börjar sjunka i vecka 10 och då börjar illamåendet avta för de flesta, men många får dras med det till vecka 12 - eller i västa fall ännu längre.

De flesta har nu blivit inskrivna hos sin barnmorska. Tidpunkten när man blir inskriven hos barnmorska varierar över landet och styrs till stor del av belastningen på barnmorskorna på din hemort. Om du är 35 år eller äldre, eller uppger ärftlig sjukdom i släkten får du alltid en tid så att du hinner diskutera fosterdiagnostik innan det är för sent. Om det förekommer diabetes hos dina föräldrar eller syskon har man förmodligen tagit ett blodsockervärde eller så har du genomgått en sockerbelastning.


I vecka 12 är barnet stort som mammas lillfinger, i medeltal 5,8 cm från hjässa till stjärt - utsträckt ungefär 9 cm långt och väger runt 40 gram.
Barnet vecka 12 Teckning: GP/ Lars Grennert

Nu finns grunden lagd till alla kroppens organ och en period av kraftig tillväxt tar sin början. Ögonlocken börjar växa samman med varandra. Halsen blir längre och rakare och hakan ligger inte längre an mot bröstet. Barnet kan vrida på huvudet. Han eller hon öppnar och stänger munnen, suger in fostervatten och sväljer. 


Om ni inte har gjort det tidigare, är dags för det första besöket hos barnmorskan på mödravårdcentralen. Att lyssna på ditt barns hjärtljud och se när barnmorskan undersöker magen kan göra graviditeten mer verklig. Barnmorskan är till för dig och din kvinna och kan svara på alla frågor. Ingen fråga är för konstig.

Kontroller och undersökningar

På barnmorskemottagningen får ni information om ultraljud och andra metoder för fosterdiagnostik.

Vissa undersökningar erbjuds om du har en ärftlig sjukdom, hög ålder eller om det finns risk för att ditt barn påverkas av eventuell medicinering. Om du har någon kronisk sjukdom eller det finns någon anledning för fosterdiagnostik får du en läkartid för bedömning. Ett eventuellt NUPP-ultraljud görs mellan vecka 11-14, moderkaksprov efter 11 fullgångna veckor och ett fostervattenprov från 15 fullgångna veckor.

 

Tagen från growingpeople.se


Kommentarer
Postat av: Liza

När du skriver om de olika graviditetsveckorna, kan du inte lägga in bilder på din mage då? Så vi läsare kan se utvecklingen? :)

2010-04-27 @ 19:24:05
Postat av: Bella

Absolut :) jag är bara så dålig på att lägga över bilderna till datorn!

2010-04-28 @ 14:26:31
URL: http://lillamammabella.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0