8 Mars, 2010

Gravid vecka 4

I magen:

Nu kallas groddblåsan för embryo och det består av tre lager, kallade groddblad. Det innersta heter entoderm och kommer att bilda fostrets lungor, lever och matsmältningssystem. Det mellersta lagret heter mesoderm och kommer att utvecklas till barnets ben, muskler, njurar, könsorgan och hjärta. Det yttersta lagret heter ektoderm och kommer att bilda vävnader, hud, hår, ögon och nervsystem.

I slutet av veckan syns början till gulsäcken och den inre fosterhinnan, amnios, som omger embryot.

Det är nu möjligt att fastställa graviditeten via blodprov eller urinprov. Om provsvaret visar förekomst av moderkakshormonet hCG är kvinnan gravid.

Mamma:

Trötthet, krypningar, ömma bröst eller illamående kan få dig att tro att du snart ska få mens eftersom graviditetssymptomen påminner mycket om menssymptomen. Somliga kvinnor säger sig kunna känna att de är gravida.

Den första trimestern (första tredjedelen av graviditeten) är den mest kritiska för embryot och fostrets utveckling. Det är viktigt att se upp för listeria och toxoplasma som man bland annat kan få i sig via maten. Därför är viktigt att äta rätt och säkert. Undvik också tät kontakt med småbarn om du inte har haft röda hund eller inte är vaccinerad mot det. Cytomegalvirus kan ge fosterskador och smittas genom kontakt med småbarn exempelvis på dagis då man byter blöjor. Smittan överförs genom barnets urin. Listeria, toxoplasma och röda hund kan leda till missfall eller allvarliga skador på fostret. Dessa infektioner är mycket ovanliga i Sverige.

Partner:

Kanske hennes graviditetssymptom får dig att börja hoppas.

 

Foto: Lennart Nilsson



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0